Tripun Bokanić

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Trifun Bokanić)

Tripun (Trifun) Bokanić (Pučišća na Braču, 4. travnja 1575.Trogir, 3. rujna 1609.), hrvatski klesar i graditelj.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Krstionica u crkvi sv. Stjepana u Starom Gradu na Hvaru iz 1592., djelo Tripuna Bokanića

Godine 1598. trogirsko gradsko vijeće odlučilo je nadograditi zvonik gradske katedrale, i taj je pothvat povjerilo mladom Bokaniću. Nadozidao je drugi, gotički kat zvonika, treći kat u renesansnom stilu s nekim baroknim primjesama. Vješto je uskladio svoju nadogradnju s djelom svojih prethodnika, izmirivši opreku kićene gotike i renesanse. Djelo mu stoga ubrajamo među ljepše gradnje dalmatinskoga graditeljstva u 16. stoljeća.

Pripisuju mu se još zvonici crkava sv. Mihovila i sv. Nikole i prozori vijećnice u Trogiru. Izradio je oltare za crkvu sv. Marije u Zadru i za hvarsku katedralu te gradska loža u Hvaru, kamin u kući obitelji Kandija u Trogiru,[1] portretno poprsje providura Giangiacoma Zanea smješteno u južnoj pročelnoj niši zgrade Vele straže u Zadru,[2] završetak hvarskog Arsenala i Fontika prije Semitecolove obnove i gradnje kazališta[3] i dr.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Ovaj članak uključuje tekst iz Hrvatske enciklopedije, objavljivane od 1941. do 1945. godine, koja je javno dobro.

  1. Joško Brešan: Privatni muzej, Slobodna Dalmacija, 16. veljače 2003.
  2. Laris Borić: Zadarsko poprsje providura Giangiacoma Zanea – prijedlog za Tripuna Bokanića, Radovi Instituta za povijest umjetnosti, sv.34 br.34 prosinac 2010.
  3. Radoslav Bužančić: Trogirski i hvarski opus Trifuna Bokanića, Klesarstvo i graditeljstvo, sv.XXI br.1-2 kolovoz 2010.