Katedrala

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Katedrala Notre Dame u Parizu

Katedrala u kršćanskoj terminologiji je crkva u kojoj biskup, odnosno nadbiskup ima svoju biskupsku stolicu i stoluje (grč. καθέδρα; lat. cathedra; hrv. stolnica, prvostolnica [rabi se samo za stolnicu nadbiskupa metropolita i primasa], stolna crkva) te obavlja sveto bogoslužje.

U Hrvatskoj je uz prvostolnicu u Zagrebu poznata (i posebno lijepa) katedrala u Šibeniku i Đakovu, a u Splitu je najstarija ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. I onoj u Splitu i onoj u Đakovu, jednako kao i u Rijeci i Sarajevu pripada naslov prvostolnice ili prvostolne crkve.

Papina katedrala ili stolna crkva je Bazilika sv. Ivana Lateranskog u Rimu.

Animacija etapa gradnje katedrale u Lavalu.

Naslov stolnice ili katedrale nose i crkve u kojima je jednoć stolovao biskup, kao na pr. u Novigradu (u Istri), Osoru, Rabu, Ninu, Biogradu na moru, Skradinu, Trogiru, Makarskoj, Korčuli, Stonu, ali taj je naslov tek počasni i dotičnoj crkvi ne daje većih prava od onih koja imaju druge crkve vrste i stupnja njihova novoga kanonskoga, odnosno crkveno-pravnoga položaja.

Svjetsku slavu doživjela je katedrala Notre-Dame u Parizu, svojom ulogom u romanu Victora Hugoa Zvonar crkve Notre-Dame.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Sestrinski projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Katedrale
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Katedrale


P religion world.svg Nedovršeni članak Katedrala koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.