Trindade i Martim Vaz

Izvor: Wikipedija
Otočje Trindade i Martim Vaz
(port.)Arquipélago de Trindade e Martim Vaz
Trindade e Martim Vaz.jpgPogled na Atlantik s otoka Trindade
Podatci
Smještaj Atlantski ocean
Država Brazil
Površina 10,4 km2
Location Trindade and Martim Vaz Archipelago.pngPoložaj otočja u Atlantiku
Lokacijska karta ne sadrži koordinate!

Trindade i Martim Vaz je otočje u južnom Atlantskom oceanu koje je udaljeno oko 1200 km od Vitórije, glavnog grada brazilske savezne države Espírito Santo kojoj otočje upravno pripada. Otočje se sastoji od dva glavna otoka međusobno udaljena 48 km, te od dva otočića i nekoliko hridi. Ukupna površina otočja je 10,4 km², a na njemu živi tridesetak pripadnika brazilske mornarice. Oceanografska postaja na otoku Trinidade (Posto Oceanográfico da Ilha da Trindade) je najzabačenije naseljeno mjesto u Brazilu, a nalazi se 1 025 km udaljeno od najbližeg naselja.

Otoci su vulkanskog podrijetla s nepravilnim reljefom. Uz iznimku južnog dijela otoka Trindade, ovo su otoci bez veće vegetacije. Godine 1502. otoke je otkrio portugalski istraživač Estêvão da Gama, te su otoci ostali u portugalskom vlasništvu sve do nezavisnosti Brazila. Od 1890. do 1896., Trindadeom je vladalo Ujedinjeno Kraljevstvo, nakon čega je otok vraćen Brazilu. U rujnu 1914., za vrijeme prvog svjetskog rata, kod Trindadea se odvila borba između britanskog i njemačkog vojnog broda.

Otoci[uredi | uredi kôd]

Nazivi otoka i njihovi položaju su:

Satelitska snimka otokâ Martin Vaz.


Trindade je daleko najveći otok s površinom od 10,1 km² dok svi otočići zajedno s Martim Vazom čine tek 0,3 km². Ovo je prilično brdovit otok s izraženim vulkanskim reljefom. Na sjeverozapadu otoka nalaze se vrhovi Pico da Trindade (590 m) i Pico Bonifácio (570 m). Pico Monumento koji je impresivnog oblika nagnutog valjka, visok je 270 m, a nalazi se na zapadnoj obali otoka.

Otok je najvažnije gnijezdilište goleme želve u Brazilu.