Tromblonske mine

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Tromblonske mine su posebna vrsta granata koje se ispaljuju s puške pomoću tromblonskog metka i tromblonskog nastavka. Sve tromblonske mine posebno su konstruirane da mogu letjeti zrakom. Za bolje i brže probijanje zraka imaju stabilizatore i krilca.

Tromblonski nastavak može biti sastavni dio puške ili se može posebno naviti na njega. Standardni promjer tromblonskog nastavka je po NATO|NATU 22MM, A PO Varšavskog ugovoru 20mm. Razvoj tromblonskih mina je išao tako daleko da se danas mogu ispaljivati i s bojevim metkom.

  • Tromblonska kumulativna mina M-60. Uspješno djeluje na 150m, probija čeličnu ploču od 200mm, teška je 610grama a početna joj je brzina 61 m/s. Kod ispaljenja je bitno izvaditi osigurač i minu ispaliti iz zaklona.
  • Tromblonska trenutna mina M-60. Uspješno djeluje na 300m s radijusom ubojitog djelovanja od 100m, težina mine iznosi 520 grama, a brzina leta 67 m/s. Ova mina pak ima dva osigurača, a prije ispaljenja je bitno pogledati i provjeriti da li ispred ima kakvih prepreka. Izbačena je iz upotrebe jer kada se je po kišnom vremenu ispaljivala, njen vrlo osjetljivi upaljač se je aktivirao već 50 metara od ispaljenja.
  • Tromblonska osvjetljavajuća mina M-620 i M-620B. Osvjetljava prostor radijusa 300m, a smjesa gori 30 sekundi. Punjenje je pirotehnička mješavina na bazi magnezija. Mina se koristi i za izazivanje požara. Tromblonska mina M-620B je pak novija mina učinkovitijim probijanjem kroz zrak i pirotehničko-bengalsko je punjenje bengalska vatra.
  • Tromblonska dimna mina M-62, stvara dimnu zavjesu u krugu 300m za 80-90 sekundi. Dim je težak i dugo stoji pri tlu i štetan je za disanje pa su potrebne gas-maske. Široka je 100cm, a visoka 8cm.

Izvori[uredi VE | uredi]

Hrvatski vojnik broj 41.