Tulipomanija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Brošura iz razdoblje prije tulipomanije u Nizozemskoj iz 1637.
Semper Augustus Tulip 17th century.jpg

Tulipomanija (nizozemski tulpenwoede ili tulpengekte) naziv je za povijesni financijski slom špekulacijskog mjehura u Nizozemskoj. Tulipani su u Nizozemskoj tijekom druge polovice 16. stoljeća bili kolekcionarski predmet. Uzgajani su kao statusni simbol u vrtovima bogatih osoba, obrazovane buržoazije, znanstvenika i aristokracije.

Tijekom 30-ih godina 17. stoljeća, cijene lukovica određenih vrsta tulipana rasle su na razmjerno visoke razine prije nego što je tržište početkom veljače 1637. dozivjelo slom.[1]

Pojava tulipomanije se smatra prvom razmjerno dobro dokumentiranom gospodarskom krizom koja je nastala nastankom spekulacijskog mjehurića u povijesti.[2]

Cijene lukovica rasle su vrlo naglo, i na vrhuncu "tulipomanije" jedna lukovica koštala je kao primjerice jedna kuća ili u današnjoj protuvrijednosti na desetke tisuće eura.

Špekulanti su zalagli cijelu svoju imovinu kako bi se bavili špekulativnom trgovinom s tulipanima.

Razvilo se i tržište "opcijama" da bi se trgovalo ugovorima koji su garantirali kupovinu određenog broja lukovica nakon uzgoja.

Krah tržišta je došao naglo i neočekivano.

U svibnju 1637. lukovice tulipana postale su gotovo bezvrijedne. Velik broj ulagača ostao je bez svoje uložene imovine.

Pojam tulipomanija se rabi i metaforički za karakteriziranje drugih, naizgled iracionalna i rizična financijska kretanja.[3]

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Mike Dash: Tulipomania: The Story of the World’s Most Coveted Flower and the Extraordinary Passions it Aroused. Gollancz, London 1999, S. 1–3.
  2. Robert J. Shiller: Irrational Exuberance. 2. Auflage. Princeton University Press, Princeton 2005, S. 85 und S. 247–248.
  3. Charles P. Kindleberger, Robert Aliber: Manias, Panics, and Crashes. A History of Financial Crises. 5. Auflage. Wiley, Hoboken 2005, S. 16.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Tulipomanija