Tvornica snova

Izvor: Wikipedija

Tvornica snova[1] je izdavački startup koji uz pomoć inovativne tehnologije proizvodi i prodaje personalizirane knjige za djecu.
Tvrtka je osnovana 2011. godine, a s prodajom knjiga započela je u svibnju 2012. Jedna je od rijetkih izdavačkih kuća koja izdaje takav sadržaj.
Tvornicu snova osnovali su Andrijana Majstorović i Goran Galetić. Andrijana Majstorović,[2] doktorandica je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje istražuje fenomen personalizacije, autorica je personaliziranih knjiga i direktorica firme. Tim Tvornice snova broji oko 25 zaposlenika i vanjskih suradnika.

2017. godine ostvarena je prva veća investicija od strane vanjskih investitora, što je omogućilo širenje tima i unapređenje poslovanja.[3] U 2018. to je rezultiralo rastom prodaje od 130% u odnosu na prethodnu godinu.
Tvornica snova je digitalizirana tvrtka s potpuno automatiziranim proizvodnim procesom kreiranim na specifičnom softverskom rješenju. U središtu njihovog poslovanja je web platforma koja korisniku omogućuje sukreirati priču za svoje dijete, a pomoću Print-on-demand tehnologije proces se odvija automatski.
Osim na hrvatskom, prisutni su i na njemačkom i austrijskom tržištu pod nazivom Fabel Feder.[4]

Proizvodi[uredi | uredi kôd]

Tvornica snova nudi ukupno osam naslova za djecu uzrasta od 0 do 9 godina.
Personalizirana knjiga „Kako sam došao na svijet?“ je najprodavaniji naslov Tvornice snova. Rimovana knjiga obrađuje temu djetetova rođenja i odgovara na pitanje donose li djecu rode. Knjigu je moguće naručiti i za blizance pod nazivom „Kako smo došli na svijet?“
U knjigama je moguće personalizirati izgled likova,[5] dodati posvetu i fotografije. Detalji i likovi koji se personaliziraju razlikuju se od knjige do knjige.

Primjerice, pri personalizaciji knjige „Kako sam došao na svijet?“ moguće je odabrati boju kože, kose i očiju, izmijeniti frizuru, staviti naočale ili liku tate dodati bradu. Moguće je birati između 384 kombinacije za lik djeteta, za lik mame na raspolaganju su 1152 kombinacije, a za lik tate 36 000.

U svojoj ponudi Tvornica snova ima i knjigu „Kako ću spasiti abecedu?“ koja uz pomoć 30 rimovanih priča pomaže djeci u učenju slova, a osmišljena je za djecu od 3 do 7 godina. Dodatak knjizi je besplatna aplikacija Slovarica. Aplikacija sadrži igre pamćenja u kojima je cilj povezati parove identičnih sličica slova. Svaka uspješno odigrana igra donosi bodove kojima se otključavaju priče o slovima.
„Ptičji Eldorado“ personalizirana je knjiga za dvoje djece u kojoj saznajemo što se dogodi ako ptice na jesen ne odu u toplije krajeve. Namijenjena je uzrastu od 3 do 9 godina.
„Plastelinko i ja“, knjiga je za djecu od 2 do 6 godina, koja dijete prikazuje kao superjunaka.
„Tajna bakine škrinje“ je gusarska pustolovina u kojoj su jedno dijete i tata glavni junaci. Namijenjena je djeci od 5 do 9 godina.
„Grad snježnih jahača“ i „Čarolija badnje noći“ inspirirane su zimskim periodom i Božićem. Obje su knjige namijenjene djeci od 3 do 9 godina.
Tvornica snova u svojoj ponudi ima i besplatno personalizirano Pismo Djeda Mraza[6] te e-kuharicu koju kupci mogu preuzeti na njihovoj web stranici.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

2018. godine Tvornica snova osvaja dvije nagrade za web shop koji je dio softverskog rješenja. Nagrada Category Award[7] dodijeljena im je od strane međunarodne stručne komisije i anketiranih kupaca u organizaciji Shopper's mind-a, a eCommAward 2018. nagrada je za web shop[8] s najboljim sadržajem u Hrvatskoj, dodijeljena od strane stručne komisije u organizaciji eCommerce Hrvatska.

Prepoznatljivost[uredi | uredi kôd]

Najpopularnija knjiga Tvornice snova je „Kako sam došao na svijet?“[9] koju je u 2019. godini dobilo svako šesto novorođeno dijete u Hrvatskoj.
Proizvode Tvornice snova do sada je dobilo preko 100 000 djece u više od 30 zemalja svijeta.
Nakon potresa[10] u Zagrebu u ožujku 2020. Tvornica snova pokrenula je akciju naziva „Zajedno za Petrovu“[11] u kojoj je prikupila sredstva za pomoć oštećenoj bolnici.

Certifikati[uredi | uredi kôd]

Web shop Tvornice snova je nositelj certifikata Safe.Shop trustmark koji njihovim kupcima osigurava pouzdanu i sigurnu kupovinu u skladu sa zakonima EU. Certifikatom je garantiran pristup poslovanju kojim se potrebe kupca stavljaju na prvo mjesto. Certifikacija po Safe.Shop standardima provodi se sukladno Globalnom Ecommerce Kodeksu, a izdaje ju nezavisna i neprofitna organizacije Ecommerce Foundation.
Web shop Tvornice snova za njemačko i austrijsko tržište, Fabel Feder, nositelj je Trusted Shop oznake za pouzdanost pri online kupovini. Ta europska e-commerce oznaka kupcima jamči zaštitu osobnih podataka te povrat novca i mogućnost ostavljanja recenzija.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Tvornica snova
  2. Andrijana Majstorović. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. siječnja 2022. Pristupljeno 12. studenoga 2021.
  3. Širenje tima i unapređenje poslovanja
  4. Fabel Feder
  5. Personalizacija likova
  6. Pismo Djeda Mraza
  7. Category Award
  8. Ecomm awards
  9. Kako sam došao na svijet?
  10. Potres u Zagrebu, Ožujak 2020
  11. Zajedno za Petrovu