Tvrđava Copacabana

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Panoramski pogled na rt i utvrdu te na dio plaže Copacabana.

Tvrđava Copacabana (portugalski: Forte de Copacabana) je vojna utvrda na južnom rtu poznate plaže i istoimenog gradskog naselja u Rio de Janeiru. Unutar tvrđave nalazi se Povijesni vojni muzej, oko kojega se nalazi šetnica uređena za posjetitelje. Iako je izgrađena za zaštitu grada i pregled nad obalom grada u vrijeme Paragvajskog rata, utvrda se koristila u Prvom i Drugom svjetskom ratu, zbog čega se i jedan dio naoružanja čuva i iz tog vremena.

Od 1914. godine posebna gradska straža u plavo-crvenim odorama čuva tvrđavu, muzej i okolnu šetnicu.

Za vrijeme Olimpijskih igara 2016., na ulazu u tvrđavu nalazio se početak muške i ženske cestovne utrke, kao i njezin završetak. Također, na pučini oko tvrđave održavao se i revijalni plivački maraton te plivačka dionica triatlonske utrke, koja je započela na plaži Cobacabani.[1][2]

Galerija slika[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. www.brasil2016.gov.br, Stranice Brazilske vlade, Borilišta Olimpijskih igara 2016.: Tvrđava Copacabana, pristupljeno 5. rujna 2016. (port.)
  2. www.rio2016.com, OI 2016., Borilišta Olimpijskih igara 2016., objavljeno 5. kolovoza 2016., pristupljeno 5. rujna 2016. (engl.)