Prijeđi na sadržaj

Tvrđava Copacabana

Izvor: Wikipedija
Panoramski pogled na rt i utvrdu te na dio plaže Copacabana.

Tvrđava Copacabana (portugalski: Forte de Copacabana) je vojna utvrda na južnom rtu poznate plaže i istoimenog gradskog naselja u Rio de Janeiru. Unutar tvrđave nalazi se Povijesni vojni muzej, oko kojega se nalazi šetnica uređena za posjetitelje. Iako je izgrađena za zaštitu grada i pregled nad obalom grada u vrijeme Paragvajskog rata, utvrda se koristila u Prvom i Drugom svjetskom ratu, zbog čega se i jedan dio naoružanja čuva i iz tog vremena.

Od 1914. godine posebna gradska straža u plavo-crvenim odorama čuva tvrđavu, muzej i okolnu šetnicu.

Za vrijeme Olimpijskih igara 2016., na ulazu u tvrđavu nalazio se početak muške i ženske cestovne utrke, kao i njezin završetak. Također, na pučini oko tvrđave održavao se i revijalni plivački maraton te plivačka dionica triatlonske utrke, koja je započela na plaži Cobacabani.[1][2]

Galerija slika

[uredi | uredi kôd]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. www.brasil2016.gov.br, Stranice Brazilske vlade, Borilišta Olimpijskih igara 2016.: Tvrđava Copacabana, pristupljeno 5. rujna 2016. (port.)
  2. www.rio2016.comArhivirana inačica izvorne stranice od 5. kolovoza 2016. (Wayback Machine), OI 2016., Borilišta Olimpijskih igara 2016., objavljeno 5. kolovoza 2016., pristupljeno 5. rujna 2016. (engl.)