U 3:10 za Yumu (1957.)

Izvor: Wikipedija
U 3:10 za Yumu
DVD omot filma
Naslov izvornika
3:10 to Yuma
RedateljDelmer Daves
ProducentDavid Heilweil
ScenaristElmore Leonard (roman)
Halsted Welles (scenarij)
Glavne ulogeGlenn Ford
Van Heflin
GlazbaGeorge Duning
SnimateljCharles Lawton, Jr.
MontažaAl Clark
DistributerColumbia Pictures
Godina izdanja1957.
Trajanje92 min.
Država SAD
Jezikengleski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

U 3:10 za Yumu (eng. 3:10 to Yuma) je američki western iz 1957. u kojem glavne uloge igraju Glen Ford i Van Heflin a kojeg je režirao Delmer Daves. Nakon što je pušten u javnost, film je dobro prihvaćen, te se još i danas vrlo cijeni.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Nakon što vođa odmetničke bande, po imenu Ben Wade (Glen Ford), bude uhvaćen u jednom malom gradiću, lokalni rančer, Dan Evans (Van Heflin), biva nagovoren da ga potajno odvede u susjedni grad kako bi izbjegli sukob s Wadeovom bezobzirnom bandom. Dok obojica provode vrijeme čekajući u hotelu vlak koji kreće za Yumu u 3:10, Wadeova banda saznaje sve o tajnom premještaju, nakon čega slijedi velika bitka pištoljima.

Glavne uloge[uredi | uredi kôd]

Prijem[uredi | uredi kôd]

Nakon što je prvi put prikazan u ljeto 1957., film je postao zbog svojih prikaza predivne prirode, kao i svoje same kinematografije popularan kako među publikom, tako i među kritičarima. Sljedeće godine, 3:10 za Yumu je bio nominiran za nagradu Britanske akademije filma i televizijskih umjetnosti u kategoriji najboljeg filma. Od svog prvog prikaza pa do danas, film je postao neizostavni dio programa raznih kabelskih televizija a samim tim je skupio i nekoliko generacija publike. Danas, široko je zastupljeno mišljenje kako je ovo jedan od najboljih vesterna ikada napravljenih.

Obrada[uredi | uredi kôd]

Obrada filma U 3:10 za Yumu u kojem glavne uloge tumače Christian Bale i Russell Crowe je režirao James Mangold. Film je doživio svoju premijeru 7. rujna 2007. godine.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Warren Zevonova pjesma "My Ride's Here" sadrži rečenicu "To je vlak koji u 3:10 kreće za Yumu" (u originalu That's the 3:10 to Yuma).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]