Udruga Prsten

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten je nepolitička, nevladina i neprofitna udruga s ciljem i vizijom da osigura opstanak Hrvata u RH i BiH. Udruga okuplja brojne gospodarstvenike, intelektualce, liječnike, sportaše, humaniste, umjetnike i sve ljude dobre volje. Najvažniji projekt Udruge je Zaklada Prsten koja stipendira učenike i studente podrijetlom s područja BiH ili koji žive u BiH. Uglavnom okuplja Hrvate s područja Bosne i Hercegovine s kojih su se, zbog rata, bili primorani iseliti u velikom broju.

Neprofitna je i nepolitička udruga koja djeluje od 2005. godine. Zbog nedostatne skrbi hrvatske službene politike za položaj i sudbinu hrvatskog naroda u BiH, nastala je potreba za ovakvom udrugom. Osnovni ciljevi Prstena su zaštita interesa hrvatskog naroda u BiH, aktivnosti za povratkom izbjeglih i prognanih Hrvata na njihova ognjišta diljem BiH, pomoć u njihovom održivom povratku, zapošljavanju, obrazovanju i ostvarenju njihovim političkih i ustavnih prava. Brinu se za očuvanje tradicije, kulture i običaja bosanskih Hrvata koji žive diljem Hrvatske, većinom su došli tijekom rata kao prognanici i izbjeglice, a sada su odlučili živjeti u Hrvatskoj. Jačaju svijest o jedinstvenosti korpusa hrvatskog naroda. Rade na sprječavanju iskrivljavanja povijesti koja je što se tiče hrvatskog naroda u BiH, te da ne bude marginalno obrađena i prikazana u udžbenicima osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, kao što je sad. Prsten cilja integrativno djelovati među političkim strankama i pojedincima od kojih neki ne žele razgovarati s onim drugima, jer takva interesna podijeljenost i partitokracija postali su način življenja i sami sebi svrha, uz zanemarivanje općih interesa hrvatskog naroda. [1] Od 2017. Prsten organizira poslovni forum.[2] [3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Tportal Ante Srzić: INTERVJU DR. IVAN LOVRINOVIĆ 'Nismo tajno društvo, držimo osam posto BDP-a!' , 21. siječnja 2013. (pristupljeno 14. veljače 2020.)
  2. HRT Prstenov poslovni forum, 12. veljače (pristupljeno 14. veljače 2020.)
  3. Lider Prstenov poslovni forum Zagreb 2017.: Ciljevi i program, 20. lipnja 2017. (pristupljeno 14. veljače 2020.)