Ulrik Wilbek

Izvor: Wikipedija
Ulrik Wilbek

Država Danska
Osobne informacije
Rođenje 13. travnja 1958.
Tunis
Reprezentacija
Danska
Osvojena odličja
Olimpijske igre
bronca Austrija / Mađar 1995. Danska
zlato Njemačka 1997. Danska
Europska prvenstva
zlato Njemačka 1994. Danska
zlato Danska 1996. Danska
Svjetska prvenstva
bronca Njemačka 2007. Danska
srebro Švedska 2011. Danska
srebro Španjolska 2013. Danska
Europska prvenstva
srebro Švicarska 2006. Danska
zlato Norveška 2008. Danska
zlato Srbija 2012. Danska

Ulrik Wilbek (Tunis, Tunis, 13. travnja 1958.) je danski rukometni trener i trenutni izbornik Danske. Wilbek je 2005. preuzeo dansku mušku rukometnu reprezentaciju dok je prije nje uspješno vodio dansku žensku rukometnu reprezentaciju. Najveći uspjesi ostvareni s muškom reprezentacijom su dva europska naslova (Norveška 2008. i Srbija 2012.) dok je sa ženskom reprezentacijom osvojio olimpijsko (Atlanta 1996.), svjetsko (Njemačka 1997.) i europsko (Njemačka 1994. i Danska 1996.) zlato. Također, Ulrik Wilbek se iskazao i kao dobar klupski trener u ženskom rukometu gdje je osvojio žensku rukometnu Ligu prvaka te više puta bio prvak Danske.

U braku je s bivšom danskom rukometašicom i olimpijskom pobjednicom Susanne Munk Lauritsen.

Trenerska karijera[uredi | uredi kôd]

Ženski rukomet[uredi | uredi kôd]

Wilbek je prvi veći reprezentativni uspjeh sa ženskom reprezentacijom ostvario krajem 1980-ih s juniorskom selekcijom. Trenirao je igračice kao što su Anja Andersson i Susanne Munk Lauritsen (njegova buduća supruga). Nakon nekoliko godina, Wilbeku je ponuđeno da vodi žensku seniorsku reprezentaciju. Izbornik je tada u reprezentaciju uveo nekoliko juniorskih reprezentativki.

Tijekom 1990-ih Wilbek je postao jednim od najuspješnijih danskih izbornika u jednom od najpopularnijih sportova u zemlji - rukometu. Najprije je osvojen europski naslov 1994. u Njemačkoj da bi sljedeće godine na Svjetskom prvenstvu u Austriji i Mađarskoj, Wilbek s Danskom osvojio broncu. Na Olimpijadi u Atlanti 1996. Danska postaje olimpijski pobjednik dok iste godine reprezentacija uspješno brani europski naslov u Danskoj. 1997. godine danska rukometna reprezentacija osvaja svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Time je Wilbek sa ženskom reprezentacijom osvojio tri najveća rukometna turnira - svjetsko i europsko prvenstvo te olimpijske igre.

Također, osim ženske rukometne reprezentacije, Ulrik Wilbek je vodio i ženski rukometni klub Viborg HK. Trener ga je preuzeo kao ambiciozni klub koji se tek plasirao u dansku 1. ligu. S klubom je 1991. osvojio drugo mjesto u danskom prvenstvu zbog čega mu je ponuđeno mjesto izbornika ženske rukometne reprezentacije.

Nakon pet uspješnih godina na danskoj reprezentativnoj klupi, Wilbek se vraća u klupski rukomet. Ponovo preuzima Viborg HK s kojim u razdoblju od 1999. do 2002. osvaja četiri uzastopna naslova danskog prvaka a 2001. i rukometnu Ligu prvakinja.

Muški rukomet[uredi | uredi kôd]

Sredinom 2000-ih Wilbek je preuzeo dansku mušku rukometnu reprezentaciju s kojom je također bio uspješan kao i sa ženskom selekcijom. Najprije je na Europskom prvenstvu u Švicarskoj 2006. osvojena bronca. Sljedeće godina na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj Wilbek s Danskom ponovo osvaja broncu porazivši u borbi za treće mjesto Francusku.

2008. Danska osvaja svoj prvi europski naslov dok je na Olimpijadi u Pekingu poražena u četvrtfinalu od Hrvatske. 2011. Danska postaje svjetski viceprvak (prvi puta od 1967.) dok na Europskom prvenstvu u Srbiji, Danska po drugi puta osvaja europski naslov čime je uz Švedsku postala jedna od najuspješnijih reprezentacija na europskim prvenstvima.

S Danskom je 2013. godine osvojio srebro na svjetskom prvenstvu u Španjolskoj.[1] Španjolska je u finalu doslovno ponizila Dansku pobijedivši s 35:19.[1] Nikada nijedna momčad nije izgubila s toliko razlikom kao Danci čime je stvoren novi rekord u povijesti finala svjetskog rukometnog prvenstva.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]