Ultramaraton

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ultramaratonci na natjecanju "Sahara Race 2011."

Ultramaraton[1] je bilo koji športski događaj koji uključuje trčanje i hodanje duže od tradicijskog maratona dužine 42,195 km (26,219 milja).

Opis[uredi VE | uredi]

Postoje dvije vrste ultramaratonskih događaja: jedni pokrivaju određene udaljenosti, a drugi se odvijaju tijekom određenog vremenskog razdoblja (s pobjednikom koji pokriva najveću udaljenost u tom vremenskom periodu). Najčešće udaljenosti ultramaratona su: 50 km (31,069 milja) i 100 km (62,137 milja) ili 50 milja (80,4672 km) i 100 milja (160,9344km). Kod mnogih ulramaratona natjecatelji svladavaju udaljenosti različite od navedenih. Ultramaraton kod kojeg natjecatelji svladavaju udaljenost od 100 km je službeni maraton za svjetski rekord međunarodne atletske federacije - IAAF.[2]

Ostale udaljenosti ili vremenski periodi su; dvostruki maraton, 24-satne utrke i višednevne utrke na udaljenostima od 1000 milja, a ponekad i duže od toga. Oblici tih događaja i udaljenosti variraju u rasponu od jednog ili više krugova (koji mogu iznositi i 400 metara atletske staze), svladavanja cestovnih udaljenosti od točke A do točke B, do svladavanja udaljenosti u prirodi (krajobrazu). Mnogi ultramaratoni, pogotovo orijentacijsko trčanje, imaju ozbiljne prepreke kao što su vremenske nepogode, promjene nadmorske visine ili nepristupačni tereni. Utrke se najčešće odvijaju na neasvaltiranim cestama i planinskim stazama i putevima, a mogu se odvijati i na asvaltiranim cestama i putevima. Na trasama utrka obično postoje postaje potpore na svakih 20-35 km, gdje trkači mogu napuniti zalihe hrane i pića ili kratko predahnuti.

Vremenski događaji u rasponu od 6, 12 i 24 sata do 3, 6 i 10 dana (poznati i kao višednevni događaji), izvode se uglavnom na stazama ili kratkim cestovnim dionicama, najčešće od jednog kilometra ili kraće.

Međunarodna udruga ultratrkača (IAU) organizira Svjetsko prvenstvo za razne ultramaratonske udaljenosti, uključujući 50 km, 100 km, 24 sata kao i ultra orijentacijsko trčanje. Ove događaje nadgleda Međunarodna atletska federacija - IAAF, svjetsko upravno tijelo za atletiku. Mnoge zemlje širom svijeta imaju svoje ultratrkačke organizacije, često su to Nacionalni atletski savezi tih zemalja koji organiziraju i nadgledaju ultramaratone.

Svjetski rekordi za udaljenosti, postignuta vremena natjecatelja i starosne dobi sudionika prati IAU - međunarodna atletska unije.

Izvori[uredi VE | uredi]