Uma Thurman

Izvor: Wikipedija
Uma Thurman
Uma Thurman
Rodno ime Uma Karuna Thurman
Rođenje 29. travnja 1970., Boston, Massachusetts, SAD
Suprug Gary Oldman (1990. – 1992.)
Ethan Hawke (1998. – 2004.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Uma Karuna Thurman ( Boston, Massachusetts, SAD, 29. travnja 1970. -) američka je glumica. Među njenim slavnijim filmovima su "Pakleni šund" i "Kill Bill".

Mlade godine[uredi | uredi kôd]

Uma Thurman se rodila kao dijete Roberta Thurmana, profesora indijsko-tibetanskih studija, i Nene von Schlebrugge, švedskog modela. Ima troje starije braće; Gandena, Dechena i Mipama, te jednu polusestru, Tayu. Zajedno su proveli jedan dio djetinjstva u Indiji. Kao djevojka je bila povučena i čudna a druga djeca su je zadirkivala. Napustila je srednju školu kako bi se bavila glumom te se preselila u New York.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Debitirala je 1988. u čak četiri filma, među kojima je najpoznatiji „Opasne veze“ u kojem je nastupila u jednoj sceni u toplesu, zbog čega je imala problema s ogromnom pažnjom medija. Kasnije je uslijedila romatična krimi drama “Jedna žena, dva muškarca” u kojoj je Robert De Niro bio njen partner. No najveći uspjeh uslijedio je 1994. s kultnom krimi dramom „Pakleni šund“ za koju je nominirana za Zlatni globus i Oscara. Zanimljivo, redatelj Quentin Tarantino nije isprva htio nju u tom filmu nego Michelle Pfeiffer. Nakon ZF-a „Gattaca“ nanizala je par neuspješnih filmova koju je kritika dočekala na nož, kao što su „Batman i Robin“ te „Osvetnici“. Pošto je postala majka, uzela je par godina pauze od filma. Za TV dramu „Hysterical Blindness“ osvojila je Zlatni globus, a Tarantinov dvodijeli film „Kill Bill“ s njom je postao iznimno slavan.

Udala se dva puta; njen prvi suprug je bio Gary Oldman (1990.) a drugi Ethan Hawke (1998.), s kojim je dobila dvoje djece, Mayu Ray i Levon Roan. S obojicom se razvela. Pobornica je legalizacije pobačaja, kontrole oružja te financira organizaciju koja pomaže siromašnima. Po religiji je budistkinja.

Izabrana filmografija[uredi | uredi kôd]

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kôd]

Osvojena nagrada Saturn u kategoriji najbolje glumice (na filmu), za film Kill Bill 1 (eng. Kill Bill Vol. 1).


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Uma Thurman