Unlocker

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Unlocker
Unlocker logo.jpg
Izdavač:Cedrick 'Nitch' Collomb
Zadnja inačica:1.9.2 / 24. svibanj 2005., verzija 1.0
Operacijski sustav:Microsoft Windows
Vrsta:
Web stranica: http://unlocker.emptyloop.com/

Unlocker je alat koji može pronaći i "deblokirati" zaključane datoteke, radi sigurnosti npr. sistemskih datoteka. Najčešće je korišten za okončavanje procesa koji koriste neku datoteku, ili forsiranje procesa da prestanu koristiti tu datoteku, tako da korisnici sa sigurnošću mogu obrisati, preimenovati ili premjestiti datoteku. Program je napisao francuski programer Cedrick 'Nitch' Collomb. Posljednja verzija je 1.9.2.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Glavne promjene od prve verzije su popravci grešaka. Instalacijski program imao je poneka poboljšanja kako u korisničkom sučelju, tako i u radu samog programa. Unlocker je primarno korišten u modifikacijama igara i ponovnim instalacijama. Unlocker trenutno podržava točno 40 jezika, za razliku od verzije 1.0 koja je podržavala samo Engleski jezik.

Značajke[uredi | uredi kôd]

Postoji nekoliko analoga proizvoda. Unlocker GUI je aplikacija s značajkom sučelja u komandnoj liniji kroz administrativnu konzolu. Moguće prekinuti procese, kao i forsirati ih da ne koriste neku datoteku (Funkcija se zove Otključaj (Unlock) u samom programu.). Glavni nedostatak je da ne podržava često korištene aplikacije s 64-bitnom arhitekturom, ali podržava x86 kod na x64 procesorima. Kako je Collomb rekao, radi na tome. Postoji i prijenosna (portabilna) verija programa. Može se preuzeti s web stranice Unlockera.

Unlocker u kontekstnom izborniku hrvatske verzije Windows Viste

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]