Useljenički muzej Argentine

Izvor: Wikipedija
Useljenički muzej Argentine
{{{opis slike}}}
Osnovan 1974.
Smještaj Buenos Aires, Argentina
Vrsta povijesno-umjetnički muzej
Ravnatelj Aníbal Jozami
Kustos Diana B. Wechsler
Ulaz Av. Antártida Argentina S/N, 1104 CABA
Službena stranica http://untref.edu.ar/muntref/es/

Useljenički muzej Argentine (Museo de la Inmigración) jest specijalistički povijesno-umjetnički muzej koji proučava povijest argentinskih useljenika iz Europe (npr. talijanska, španjolska, njemačka i židovska dijaspora), Azije i Afrike s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Također, zadatak muzeja jest i promicanje rasprava o trenutnom stanju useljeničkih politika u Argentini.

Muzej je osnovan 1974., a od rujna 2013., nalazi se u prostrima tzv. bivšeg Imigrantskog hotela (ex Hotel de Inmigrantes) smješten u centru grada Buenos Airesa u četvrti Retiro. Rad i ustrojstvo muzeja rezultat je institucionalne i operativne suradnje između Nacionalnog sveučilišta Tres de Febrero (UNTREF, Archivo del Instituto de Investigación en Arte y Cultura Dr. Norberto Griffa[1]) i Nacionalnog ureda za useljeništvo.[2]

Imigrantski hotel[uredi | uredi kôd]

Zgrada Imigrantskog hotela (ex Hotel de Inmigrantes) bivša je spavaonica za nove useljenike, pristigle u Buenos Aires. S obzirom na sve veći broj istih krajem 19. i početkom 20. stoljeća, grad je izgradio središnji prostor, koji je ujedno bio i jedna od prvih betonskih građevina u gradu. Izgradnja je započela 1905. a od njegovog otvaranja 1911. do zatvaranja 1953. godine, u njemu je bilo smješteno oko milijun useljenika. Uz smještaj hotel je nudio, hranu, posao i tečajeve (npr. za korištenje poljoprivrednih strojeva ili vođenje kućanstva).

Talijanski i španjolski useljenici

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Archivo IIAC - Archivo del Instituto de Investigación en Arte y Cultura "Dr. Norberto Griffa"
  2. Museo de la Inmigracion. Pristupljeno 27. veljače 2019.