Usumacinta

Izvor: Wikipedija
Usumacinta
Cañon del usumacinta.jpg
Kanjon rijeke Usumacinte
Duljina 1.000 km
Prosječni istjek 6.500 m3/s
Površina porječja 106.000 km2
Države Meksiko, Gvatemala
Ulijeva se u Meksički zaljev

Usumacinta (španj. Río Usumacinta) je rijeka u Meksiku i Gvatemali.

Usumacinta nastaje spajanjem rijeka Pasión, koja izvire u Sierra de Santa Cruz u Gvatemali i rijeke Salinas (također poznate kao Chixoy ili Negro), koja se spušta s planina Sierra Madre de Guatemala. Definira dio granice između Gvatemale i meksičke države Chiapas, a zatim nastavlja svoj tok prema sjeverozapadu vijugajući meksičkom državom Tabasco gdje se ulijeva u Meksički zaljev.

Nakon što teče kao granična rijeka između Meksika i Gvatemale, Usumacinta ulazi u Meksiko u državi Tabasco gdje teče impresivnim Usumacinta kanjonom koji je ekološki rezervat. Prolazeći drugim kanjon pod nazivom "Boca del Cerro" rijeka teče prema ravnicama Tabasca.

U donjem toku rijeke nalazi se močvara Centla rezervat biosfere na 302.702 hektara, što ga čini najvećim zaštićenim močvarnim područjem u Sjevernoj i Srednjoj Americi i jednim od 15 najvećih močvara u svijetu.[1] Ukupna dužina rijeke uključujući Salinas, Chixoy i Negro je oko 1.000 kilometara.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Usumacinta.

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. UNESCO. 2011. Wetlands of Centla and Términos. Pristupljeno 2012 Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)