Vaiphei

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Vaiphei

Vaiphei.- pleme iz južnog Manipura, Assama i Meghalaye grupe Zomi, ogranak China, po jeziku pripadaju grupi Kuki-Čin, tibetsko-burmanskoj grani kinesko-kineske porodice. Popisom iz 2001 u Indiji ih ima 27,791 u preko 30 sela.

Vaiphei društvo je patronimičko i patrijarhalno, a najstariji sin uvijek nasljeđuje svoga oca. Organizirani su u brojne klanove i pod-klanove. Klanovi su endogamni, a interklanska ženidba nije uobičajena. Svaki klan ima i svoga vođu upa, a svako selo poglavicu zvanog Khawpa ili Haosa kojemu su u pripomoći Siamang Pachaeng ili ministri (starci). Selo ima i svoga seoskog vikača (Taangsampu), slično dobošaru u nekim balkanskim predjelima, čiji je posao informiranje seoskog stanovništva o svim novostima. U selu još postoje kovač (Thiik-Seekpu) i lovački vođa (Tunpu). Rasprave se vode u seoskoj sudnici Innpi-Vaihawn od strane poglavice i plemića.

Agrikultura je glavna preokupacija Vaipheia. Oni su danas kršćani, dok je njihova tradicionalna religija animizam. Najvažnija tradicionalna svečanost im je Thazinglam (festival mrtvih), tu su i sa-ai (lovački), bu-ai (ribarski) i drugi. Bogata osoba ponekad može organizirati slavlje koje zna potrajati barem tjedan dana, kombinirajući Sa-ai i Bu-ai.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Vaiphei