Vangaindrano

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vangaindrano
Koordinate: 23°21′S 47°36′E / 23.35°S 47.6°E / -23.35; 47.6Koordinate: 23°21′S 47°36′E / 23.35°S 47.6°E / -23.35; 47.6
Država Madagaskar
Provincija Fianarantsoa
Regija Atsimo-Atsinanana
Visina 15
Stanovništvo (2005.)
 - Područje utjecaja 24 956 [1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Zemljovid
Vangaindrano na karti Madagaskar
Vangaindrano
Vangaindrano
Vangaindrano na karti Madagaskara

Vangaindrano je grad na jugoistoku Madagaskara od 24 956 [1]stanovnika, administrativni centar Regije Atsimo-Atsinanana i Distrinkta Vangaindrano u Provinciji Fianarantsoa.

Vangaindrano na malagaškom znači gdje smo kupili vodu, to je vjerojatno zbog toga što je nekoć kroz mjesto tekao rukavac rijeke Mananara. [2] U Vangaindranu su većinsko stanovništvo Antaisake jedan od malgaških naroda, čija je on neformalna prijestolnica.

Povijest[uredi VE | uredi]

Vangaindrano se počeo oblikovati kao grad početkom 20. stoljeća, kad su u mjesto došli živjeti prvi evangelički i katoličkimisionari i osnovali svoje crkve i škole.

U današnjem Vangaindranu postoje osnovne i srednje škole, bolnica, banke, vladini uredi, par manjih hotela (Emeraude, Tropic) i restorana i benzisku stanicu. I u Vangaindranu je kao i u ostalim malgaškim gradovima uobičajeno gradsko prijevozno sredstvo - rikša. [2]Grad ima dva [[hotela Emeraude i Tropic i lijepu pješčanu plažu zaštićenu koraljnim grebenom - Ampantsinakoho udaljenu 20 km od centra. [2]

Najveće atrakcije su Divovski lonac, prirodno udubljenje u stijeni pored rijeke Mananara i Kanjon Ankalatana na istoj rijeci. [2]

Zemljopisne i klimatske karakteristike[uredi VE | uredi]

Vangaindrano leži u aluvijalnoj dolini, 12 km od ušća rijeke Mananara u Indijski ocean. Vangaindrano je udaljen 476 km od provincijskog središta Fianarantsoe i oko 882 km od glavnog grada Antananarivo.

Vangaindrano ima tipičnu tropsku klimu sa prosječnom dnevnom temperaturom od preko 28 °C.

Transport, Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Do Vangaindrano vodi nacionalni magistralni put br. 12, koji je od grada nadalje prema Tolanaro ( oko 250 km) - praktički neprohodan, jer nema mostova preko rijeka i u očajnom je stanju. Cesta do Farafangana duga 75 km je u vrlo dobrom stanju, jer je obnovljena 2004. Na pola puta do Farafangane, nalazi se privatni park Rianambo i Rezervat prirode Manombo. [2]

Vangaindrano ima i mali Aerodrom Vangaindrano (IATA: VND ICAO: FMSU) [3] iz kojeg nema redovnih linija, već se leti jedino po narudžbi.

Vangaindrano je trgovačko središte stočarskog kraja u kojem se najviše nomadski uzgajaju goveda zebu.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]