Vaterpolski klub Osijek

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
VK Kruna-Osijek
Puno ime Vaterpolski klub Kruna-Osijek
Osnovan 1946.
Plivalište Gradski bazeni Osijek
Službena stranica www.vkkruna-osijek.com

Vaterpolski klub Osijek, osnovan 1946., je vaterpolski klub iz Osijeka.

Povijest[uredi VE | uredi]

Vaterpolo klub "Kruna-Osijek" potječe iz obitelji osječkoga sporta od daleke 1946. godine pa sve do danas. U svibnju 1946., osnovan je "VK Sloga", koji je bio dio sportskoga društva Sloga. Već 12. svibnja 1946. je odigrana prva utakmica vaterpolskoga kluba Sloga, i to na rijeci Dravi. Od tada se redovito igraju vaterpolo utakmice, uz jedan kraći prekid sve do danas.

1947. godine se osniva novi klub pod samostalnim djelovanjem, a naziva se "Udarnik", a 1948. godine plivačka sekcija ovog kluba prelazi u sportsko društvo "Mladost". Ponovnim fuzioniranjem vaterpolo i plivačke sekcije, klub mijenja naziv i kratko djeluje pod nazivom VPK "Proleter", da bi krajem 1949. godine dobio naziv PVK "Omladinac", pod kojim nazivom će službeno djelovati sve do 1992. godine.

Nažalost, od početka osječko plivanje i vaterpolo bilo je suočeno sa problemom domaćinstva i mjesta rada. Naime, u početku su treninzi obavljani na rijeci Dravi, da bi se u ljetu 1946. godine prešlo u zimsku luku, u kojoj je izgrađen ponton. Tek 1973. godine se prešlo trenirati i igrati na SRC "Copacabana, ipak tek krajem 1998. osječki plivači i vaterpolisti su dobili priliku za kontinuirani cjelogodišnji rad izgradnjom novog zatvorenog bazena. Iako bazen ne zadovoljava dimenzije potrebne za igranje, ipak je moguće raditi kontinuirani cjelogodišnji trening. Krajem 2008. godine grad Osijek potpisao je ugovor za izgradnju novih bazena, koji bi se trebali nalaziti kraj današnjih. Izgradili bi se novi bazeni i veći olimpijski bazen koji bi zadovoljavao dimenzije i kritike. Sadržavao bi i gledalište tako da bi se mogla organizirati natjecanja i ostalo.

Adresa[uredi VE | uredi]

Klupsko sjedište je na adresi Reisnerova 46a, Osijek.

Klupski uspjesi[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Službene stranice kluba: