Veliki kolotoč

Izvor: Wikipedija
Veliki kolotoč
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Magnoliophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Asterales
Porodica:Asteraceae
Rod:Telekia
Baumg.
Vrsta:T. speciosa
Dvojno ime
Telekia speciosa
(Schreb.) Baumg.
Baze podataka

Veliki kolotoč (naočiti kolotoč, veliki volujak; lat. Telekia speciosa) šumska je biljka iz porodice Asteraceae.

Značajke[uredi | uredi kôd]

Kolotoč je trajna zeljasta biljka visine od 100 do 150 cm (iznimno do 200 cm).Biljka raste iz rizoma. Prizemni listovi su na dugim peteljkama,te su široki do 30 cm. Biljka obično ima 2 - 8 cvjetova žute boje ,promjer kojih je 6 - 8 cm. Cvate od kraja lipnja do kolovoza.

Stanište[uredi | uredi kôd]

Raste po šumama jugoistočne Europe, sjeverne Turske te Kavkaza, obično na visinama od 300 - 2400 metara. U Hrvatskoj je česta u Gorskom kotaru. Raste i na Senjskom bilu te sjevernom Velebitu.

Sastav[uredi | uredi kôd]

Nadzemni dijelovi sadrže alkaloid telekin,glukozu,galaktozu,flavonoide,eterično ulje,masno ulje,organske kiseline.U korijenu inulin,eterično ulje,monoterpenoidi,seskviterpenoidi,poliacetilenski spojevi.U biljci ima i smole te kamfora.[1]

Uporaba[uredi | uredi kôd]

Koristi se kao ukrasna biljka, uzgaja se od 1739.Koristi se i u narodnoj medicini,i to korijen,mirisa na kamfor,najviše u Rusiji,na Kavkazu,iako navodno bez znanstvene osnove.Na Kavkazu se korijen koristi i u prehrani.[2]U Europi kolotoč je drevni narodni lijek protiv prehlade, kašlja i reumatske boli. Za ljekovite svrhe, koristi se jaki mirisni korijen ,miris podsjeća na kamfor.Čaj od korijena kod raka,stučeni korijen kod furunkuloze.[1]

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

Forenbacher,S. Velebit i njegov biljni svijet,Zagreb 2001.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b http://lektrava.ru/encyclopedia/telekiya/Arhivirana inačica izvorne stranice od 24. rujna 2018. (Wayback Machine) Pristupljeno 24.09.2018.
  2. Cicilin,A.N. Lekarstvenije rastenija .Atlas - spravočnik,Moskva 2015.,str 244.
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Telekia speciosa
Wikivrste imaju podatke o taksonu Telekia