Velimir Chytil

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Velimir Chytil (Koprivnica, 21. srpnja 1925. - Zagreb, 9. travnja 2009.) je bio ugledni hrvatski lutkarski umjetnik, kazališni redatelj, kreator lutaka, koreograf i filmski glumac.

Rodio se u Koprivnici.

U Zagrebu se zaposlio u kazalištu lutaka. U toj je ustanovi radio od prvih dana (1948.) otkad je postala profesionalnom, sve do odlaska u mirovinu 1982.. Odigrao je veliki broj kazališnih uloga.

Veliku je ulogu imao prigodom kreiranja lutaka za prve televizijske lutkarske emisije. Za mozaično-zabavnu TV seriju "Bistrooki" izadio je lutke voditelje i zabavljače, Pinka, Ponka i Smetala.

Prva predstava koju je režirao je bila Pospanko i zmaj Jurja Bukše koju mu se postavilo 1951.

1952. je pod njegovom redateljskom palicom postavljena predstava Loptice hopsice, koja je postala najizvođenijom ikad lutkarskom kazališnom predstavom u povijesti ZKL-a: odigrana je više od tisuću puta.

'60-ih je usavršio svoje lutkarsko umijeće studirajući lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Pragu.

Nastupio je i na filmu i u televizijskim serijama. Tako se pojavio u Putovanju u Vučjak, Velom mistu, Winnetouu i drugima.

Suprug je hrvatske književnice Višnje Stahuljak.[1] [2]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Za ulogu Kišobrana u predstavi Crveni kišobrani je dobio Prvomajsku nagradu UDUH-a, svojevremeno najveću glumačku nagradu u Hrvatskoj.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mojportal.hr Komemoracija
  2. HAZU Višnja Stahuljak Chytil

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]