Victor Horta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Victor Horta
art nouveau
Victor Horta
Fotografija iz 1900. godine
Rođenje 6. siječnja 1861.
Gent, Belgija
Smrt 8. kolovoza 1947.
Bruxelles
Vrsta umjetnosti arhitektura - dizajn
Praksa Bruselj, Ixelles, Antwerpen, Tournai
Utjecao secesija, Hector Guimard
Poznata djela Muzej Horta
Hôtel Tassel
Hôtel van Eetvelde
Hôtel Solvay
Potpis Signature Victor Horta 1900.svg
Portal o životopisima

Victor Baron Horta (6. siječnja 1861.9. kolovoza 1947.) bio je belgijski arhitekt i dizajner; jedan od prvih i vodećih umjetnika secesije. On je prvi odbacio historicizam u arhitekturi i prihvatio uporabu novih materijala, čime je udario temelje za modernu arhitekturu. Njegov Hôtel Tassel u Bruxellesu iz 1892. – 3. godine je bio prvo djelo na kojemu je Horta primijenio bogatu dekoraciju biljnih oblika i time spojio dekorativne umjetnosti i arhitekturu što je snažno utjecalo na Hectora Guimarda koji je ovaj stil pronio Francuskom i dalje.

God. 1932., Albert I., kralj Belgije, mu je za njegove zasluge u arhitekturi dodijelio titulu barona. Četiri građevine Victora Horte u Bruxellesu su upisane na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi 2000. godine.

Život i djelo[uredi | uredi kôd]

Stubište Hotela Tassel u Bruxellesu

Victor Horta je bio sin postolara Henricija Coppietersa Petrusa Horte, i od 1874. – 1877. je pohađao školu Koninklijk Atheneum aan de Ottogracht u Gentu. God. 1878., preselio se u Pariz, gdje je radio kao dizajner interijera. Ovdje se posebno zainteresirao za umjetnost impresionista i mogućnosti izgradnje od čelika i stakla. Horta vratio se u Belgiju nakon što je njegov otac umro 1880. godine i naselio se u Bruxellesu, te počeo studirati na Akademiji likovnih umjetnosti, koju završava 1884. godine, sa zlatnom medaljom. Oženio se 1885. godine i dobio kćer Simone (1890.). U Bruxellesu, Horta se sprijateljio s Paulom Hankarom. Sa svojim profesorom Alfonson Balatom, kraljevskim arhitektom, dizajnirao je kraljevski staklenik u Laekenu - prvi sustret s gradnjom od čelika i stakla.

Godine 1885., Horta je počeo raditi na vlastitim dizajnima te su iste godine nastale tri kuće u Gentu (u ulici Twaalfkamerenstraat 45. – 47.). Odlučio je odustati od projektiranja kuća za bogate klijente i počeo se natjecati na natječajima za javne projekte, uključujući i natjecanje za Prirodoslovni muzej 1887. godine. Tijekom ovog razdoblja već su se u njegovim projektima mogle vidjeti karakterističan zaobljeni oblik linije. Druga inspiracija Horti je bilo upoznavanje s umjetnošću secesije izložbom u 1892. godine. God. 1893., dizajnirao je Hotel Tassel (nazvan po naručitelju - profesoru Emileu Tasselu) - prva zgrada u stilu art nouveaua. God. 1894., Horta vodi Société Centrale d'Architecture de Belgique (Belgijsko društvo arhitekata).

U svom životu je držao mnoge javne funkcije, kao što je direktor Akademije likovnih umjetnosti u Bruxellesu i profesor na Institutu lijepih umjetnosti u Antwerpenu. God. 1906., rastao se od prve žene, a dvije godine kasnije oženio je Šveđanku Juliju Carlsson. Godine 1916., preselio se u SAD, a vraća se u Belgiju u siječnju 1919. godine. God. 1932. od kralja Alberta od Belgije dobio je naslov baruna. Umro je 8. rujna 1947., a pokopan je u groblju Ixelles u Bruxellesu.

Horta je dizajnirao mnoge kuće i trgovine u Bruxellesu i drugim gradovima. Neke od njih su uništeni u požarima ili porušeni u vrijeme kad je moda za secesiju prošla, ali mnoge od njih još uvijek postoje, kao što su građevine Victora Horte u Bruxellesu.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Victor Horta

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]