Vikos (kanjon)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vikos
Vikos Gorge from Beloe.jpg
Kanjon Vikos
Duljina 20 km

Vikos (grčki: Φαρράγγι του Βίκου) je kanjon u Pindskom gorju na sjeveru Grčke. Leži na južnim padinama brda Tymfi, dug je oko 20 km, dubine u rasponu od 450 do 1600 m, te širine od 400 m do samo nekoliko metara u najužem dijelu.[1] Vikos je naveden kao najdublji kanjon u svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda.

Kanjon je središnji najvažniji dio Nacionalnog parka Vikos-Aoös, u regiji Zagori. Počinje između sela Monodendri i Koukouli i završava u blizini sela Vikos (ili Vitsiko).[2] Glavni dio kanjona proteže se od sela Vikos do Monodendri i dostiže dubinu od oko 1.000 metara. Kanjon prikuplja vodu iz brojnih rječica i vodi ih u rijeku Voidomatis koja teče kroz kanjon. Vikos je i mjesto velikog znanstvenog interesa, jer je gotovo netaknuto područje koje je utočište za ugrožene vrste i raznovrsan ekosustav.

Kako je Vikos s dubokim presjekom njegove padine sadrže niz stijena različite starosti. Gornji slojevi sastoje od vapnenca dok su donji od dolomita. Danas je kanjon zaštićen te je popularno turističko odredište u kojem su zabranjene bilo kakve ljudske aktivnosti vezane za poljoprivredu.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Vikos (kanjon) koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.