Viktor Orbán

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Viktor Orbán (2013.)

Viktor Orbán (Stolni Biograd, 31. svibnja 1963. -), mađarski političar, predsjednik vlade Mađarske između 1998. i 2002.

Rođen je u Stolnom Biogradu (mađ. Székesfehérváru) 1963. godine. Odrastao je u dva obližnja sela Alcsútdobozu i Felcsútu. U 1977. se s obitelji preselio u Stolni Biograd. Nakon odsluženja vojnog roka studirao je pravo na Sveučilištu Loránd Eötvös u Budimpešti, gdje je diplomirao 1987. godine.

U 1989. dobio je stipendiju Fondacije Soros i studirao godinu dana na koledžu Pembrokeu u Oxfordu.

Viktor Orbán je lider kršćansko-konzervativnog Fidesza, vladajuće stranke u Mađarskoj.

Oženjen je pravnicom Anikó Lévai. Reformatske (kalvinističke) je vjeroispovjesti i održava dobre odnose s većinom crkava u Mađarskoj. Par ima petero djece. Orbán je veliki poklonik sporta. Ujedno je registrirani igrač i jedan od glavnih pokrovitelja nogometne ekipe Felcsúta pa se njegov lik pojavljuje čak u računalnoj igri Football Manager 2006.

Politička karijera[uredi VE | uredi]

Viktor Orbán bio je jedan od osnivača Fidesza (Savez mladih demokrata) koji je formiran 30. ožujka 1988. Dana 16. lipnja 1989. on je držao govor povodom ponovnog svečanog pokopa Imrea Nagya, središnje ličnosti mađarskog ustanka protiv Sovjetskog Saveza u 1956. U svom žestokom govoru zahtijevao je slobodne izbore i povlačenje sovjetskih trupa iz zemlje. Taj govor kojim je stekao glas i međunarodno priznanje često je spominjan kao prekretnica mađarske povijesti. Tijekom ljeta 1989. sudjelovao je u tzv. "Opozicijskim raspravama na okruglom stolu".

Nakon raspada nacionalne desnice 1994. Fidesz se pod njegovim vodstvom pomicao prema konzervativnim vrijednostima (stranka je bila članica Liberalne Internacionale). U 1995. stranka je preimenovana u Fidesz-MPP (Savez mladih demokrata - Mađarska građanska stranka).

Premijer Mađarske[uredi VE | uredi]

Fidesz-MPP je na parlamentarnim izborima u 1998. osvojio 29% glasova te je - zajedno s ostatkom raspadanog Mađarskog demokratskog foruma (glavne stranke prve slobodno birane vlade) i Neovisnom strankom sitnih posjednika - formirao koalicijsku vladu. Viktor Orbán je s 35 godina postao drugi najmlađi predsjednik vlade Mađarske (nakon Andrása Hegedűsa). Bio je premijer Mađarske od 1998. do 2002. godine. Za premijera je ponovno izabran 2010. godine kada je njegova stranka Fidesz, u koaliciji sa Kršćansko-demokratskom narodnom strankom pobijedila na parlamentarnim izborima.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Viktor Orbán