Ville Münz u Puli

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Koordinate: 44°52′38.8″ N 13°50′53.9″ E

Ville Münz

Ville Münz u Puli čine urbanističko-arhitektonsku cjelinu izgrađenu na početku 20. stoljeća u Kolodvorskoj ulici u Puli. Investitor u izgradnji bio je poduzetnik Jakob Ludwig Münz koji se već istaknuo gradnjom gradske tržnice, uvođenjem tramvaja itd.

Vile se nalaze u građevinskom nizu koji od hotela Riviere ide sjeverno prema željezničkom kolodvoru. Gradnja prvih kuća je započela 1904. godine, a dovršena 1905. godine. Projektanti koji su nadzirali gradnju bili su inženjer Enrico Polla i poslije njega bečki arhitekt Johann Pokorny. Do 1912. godine izgrađene su sve kuće u prepoznatljivom secesijskom stilu s obiljem arhitektonskih dekoracija florealnih motiva. Glavni projektant vjerojatno je bio Franz von Krauss, dok nije poznato jesu li i koliko udjela u projektiranju imali bečki arhitekt Johann Pokorny i domaći graditelji Enrico Polla, Rudolf Krischan i Virgilio Volpi.

Većina kuća je glavnim pročeljem okrenuta prema zapadu s pogledom na park i more. Sve imaju visoko prizemlje i tri kata stambene namjene, a pod ukođenom ravnom pločom krova etažu kombinirane uslužne i stambene namjene.

Više informacija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]