Prijeđi na sadržaj

Vinko Pejić

Izvor: Wikipedija
Vinko Pejić na Slavonskom radiju u svibnju 2005.

Vinko Pejić (1962.) je hrvatski radijski voditelj, novinar, karikaturist i pisac iz Osijeka.

Radio[uredi | uredi kôd]

Početkom 1980-ih godina počinje se baviti radijskim poslom. Do 2017. godine radio je na Slavonskom radiju, jednom od najpopularnijih medija Slavonije i Baranje. Dobitnik je nagrade "Srebrni mikrofon" za emisiju "Obiteljska nedjelja", koju mu je dodijelila Hrvatska udruga radija i novina (HURIN) na XI. Danima radija Hrvatske 2005. godine. Do sada je uređivao mnoštvo emisija i to uglavnom zabavnog i informativnog karaktera. Sredinom 1990-ih radio je kao televizijski novinar za HRT Osijek. Godine 1997. inicirao je okupljanje i druženje desetak tisuća Osječana uz prigodni program na poznatom Korzu u središtu Osijeka, što je do danas ostalo tradicionalno okupljanje. Godine 2012. mu je povodom Dana grada Osijeka uručen Pečat grada Osijeka za osobit doprinos razvoju društvenih odnosa kroz medijsku kulturu.

Književnost[uredi | uredi kôd]

Naslovnice prvog i drugog Kvizburgera.
Označeni, zbirka kratkih priča.
Pejićeva karikatura objavljena u knjizi Uvrnuti rječnik.

Izdao četiri knjige:

  • Uvrnuti rječnik (1993.)
  • Kvizburger (2001.)
  • Kvizburger 2 (2004.)
  • Označeni (2012.)

Autor je i neobjavljene zbirke poezije, a njegove karikature i crteži izlazili su u dnevnim novinama i studentskim časopisima.

Označeni[uredi | uredi kôd]

Krajem 2011. godine u nakladi izdavačke kuće Oksimoron, Pejić izdaje svoju prvu zbirku kratkih priča nazvanu Označeni. Zbirka je obuhvatila dvadeset i dvije Pejićeve priče.

Sveučilišni profesor i kazališni kritičar, Ivan Trojan, o knjizi je napisao sljedeće: Ova zbirka običnih priča je ispunjena prizorima svakodnevice o kojoj ne znamo dovoljno ili uopće ne želimo znati. Autor se, promišljajući o sudbinama običnih ljudi, nenametljivo približava onima o kojima govori. Čini ih velikima u njihovom suočavanju s nepoznatim koje čeka svakoga od nas, dok istovremeno u nama budi snažne osjećaje… Slojevit prozni tekst Vinka Pejića dojmljiv je i iskren u trenucima kada progovara o minulom, izdisaju, smrti, smiraju… Kontemplacija. Molitva je žanr kojim bismo mogli odrediti ponajbolje priče Vinka Pejića. Nenaučena, prirodna, potrebna - uvjerljiva.... (Označeni, 2011.)

Glazba[uredi | uredi kôd]

Kao basist bio je član originalne postave rock grupe OK Band iz Osijeka.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]