Vjačeslav Čornovil

Izvor: Wikipedija
Vjačeslav Čornovil

Vjačeslav Čornovil (ukr. В'ячеслав Максимович Чорновіл); (Jerky, Ukrajina, 24. prosinca 1937. - Boryspilj, Ukrajina, 25. ožujka 1999.); je ukrajinski novinar, književni kritičar, publicist, društveni i politički aktivist, politički disident u Sovjetskoj Ukrajini.

Vjačeslav je spadao među vodeće ukrajinske intelektualce u Sovjetskom Savezu, često se angažirao u zaštiti ukrajinskog jezika, društva općenito i ljudskih prava. Više puta je nagrađivan od strane međunarodnih organizacija za doprinose u zaštiti ljudskih prava.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Čornovil je zbog svojih političkih istupanja više puta pritvaran, posebno tijekom 1960.-tih i 1970.-tih godina. Kao diplomirani novinar, često je upozoravao na kršenje ljudskih prava u Sovjetskoj Ukrajini te prisilnu rusifikaciju u ukrajinskim obrazovnim ustanovama. Djelovao je u sklopu Ukrajinske helsinške grupe te je potpomagao osnivanje demokratskog pokreta Ruh Ukrajine u kojem je obnašao dužnost prvog predsjednika.

Čornovil je poginuo u donekle sumnjivoj prometnoj nesreći 1999. godine, kao glavni politički oponent autoritativnom predsjedniku Leonidu Kučmi, što je stvorilo novinarske sumnje da je prometnom nesrećom ustvari na njega izvršen uspješan atentat.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]