Vjekoslav Ivanišević

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Vjekoslav Ivanišević (Split 1884Split, 1955), zvan Luiđi, jedan od četvorice ili petorice splitskih studenat, osnivača Hajduka. Ideja o osnivanju kluba došla im je u praškoj pivnici U Fleků, nakon što su gledali susret tamošnjih klubova "Sparte" i "Slavije". Kao osnivači navode se uz njega još Fabjan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić, a po nekima i Vladimir Šore.

Datum Osnivanja kluba je 13. veljače 1911. kada su prihvačena dozvola za rad i pravila kluba koja su napisana u splitskom kafiću "Troccoli". Njegovim prvim predsjednikom postat će dr. Kruno Kolombatović.

Prema riječima Ante Dorića grb kluba je 1911. konstrurirao Vjekoslav Ivanišević, a najstarija sestra Fabjana i Luke Kaliterne, Ana Kaliterna, odnijela je taj crtež u samostan gdje su časne sestre klarise ručno izvezle 20-30 komada (25 po Dorićevim riječima). Grb se prvi puta pojavio u javnosti 1926. godine prilikom izvedbe Tijardovićeve operete 'Kraljica baluna' kao dio scenografije.[1]

Grb se pema Dorićevim riječima sastojao od "25 bilih i crvenih kockica, a značilo je - kraška polja i doline kraljevine Hrvatske!", Dorić dalje piše "Onda je sestra od braće Kaliterna, zvala se Ana, nosila nacrtani grb u časnih sestara, to su bile Klarise. I onda su to one vezle na ruke, Ana Kaliterna in je govorila kako to triba izgledat. Napravile su 25 grbova te 1911. godine, evo ja iman jednoga. Da mi ga je barba Fabjo. Čuvan ga, ne bi ga da za milijun dolara."

Nakon što je dano zeleno svjetlo, mladi Splićani bacili su se na gradnju nogometnog igrališta na lokaciji Krajeva njiva koje se prije koristilo kao vojni poligon austro-ugarske vojske.

Ivanišević je bio aktivan u Radićevoj stranci zbog čega je 1947. procesuiran dobivši dvije godine robije, a oteta mu je i uništena moćna građevinska tvrtka koju je godinama podizao. Nakon robije živi jedno vrijeme u Rijeci gdje je dio moždani udar, nakon čega se vratio u Split gdje je umro 1955. godine.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]