Vrijeme neprekidnog rada

Izvor: Wikipedija

Vrijeme neprekidnog rada (eng. uptime) je pojam koji se odnosi na vrijeme kad sustav obavlja svoje primarne funkcije, odnosno mjera sustavskog[1](sistemskog) vremena tijekom kojeg uređaj nije ispadao iz rada. Pojam se obično rabi u svezi s telekomunikacijskim mrežama i poslužiteljima.

Pojam koji označuje suprotno stanje je vrijeme nedostupnosti (eng. downtime).[2]


Htop dodaje uskličnik kad god je vrijeme neprekidnog rada dulje od 100 dana.

Često se rabi kao mjera pouzdanosti i/ili stabilnosti računalnih operacijskih sustava, u smislu da to vrijeme predstavlja vrijeme kad se računalo može ostaviti nenadziranim a da se pritom sustav ne uruši niti da ga se treba (ponovo) pokrenuti radi administrativnih ili zbog svrha održavanja. Ipak, dugo vrijeme neprekidnog rada ne mora značiti nešto dobro. Štaviše, može ukazivati na nemar i zapuštanje, jer na nekim platformama neka kritična ažuriranja i zakrpe baš zahtijevaju ponovno pokretanje (eng. reboot) sustava.[3]

Inženjerstvo pouzdanosti (eng. reliability engineering),[4][5][6] dostupnost, spašavanje podataka te nedostupnost su srodni pojmovi. Dostupnost je udio u nekom vremenskom rasponu unutar kojeg je sustav dostupan ili je spojen u mrežu (online).

Rekordi[uredi | uredi kôd]

2005. je godine Novell izvijestio o poslužitelju koji je 6 godina radio neprekidno.[7][8] Iako ovo može zvučati neobično, ovo je zapravo uobičajeno kod poslužitelja kad ih se održava u industrijskom kontekstu i kad se udomljava kritične aplikacije kao što su one za bankovne sustave.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Građa računalskih sustava[neaktivna poveznica] Pregled arhitektura CISC i RISC računala
  2. MogućnostiInačica izvorne stranice arhivirana 13. ožujka 2016. Neprekidno vrijeme rada (uptime) i izvješće performansi
  3. How to install Windows Updates with only one reboot
  4. Glasnik AMCA-FA[neaktivna poveznica] Prof. dr. sc. Boris Androić: Inženjerstvo pouzdanosti kao nova tehnička disciplina u graditeljstvu, broj 3. studeni 2003. godine
  5. FER ZagrebInačica izvorne stranice arhivirana 24. travnja 2015. dr Željka Car: Pouzdanost programske opreme
  6. Hrvatska znanstvena bibliografija - Pregled bibliografske jedinice Androić, Boris; Dujmović, Darko; Džeba, Ivica: Inženjerstvo pouzdanosti 1, Zagreb, 2006.
  7. Marathon servers: Novell shows off servers with longest uptime
  8. Uptime Workhorses: Still Crazy after all these Years. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. rujna 2019. Pristupljeno 12. kolovoza 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)