Vrmac

Izvor: Wikipedija
Vrmac
Vrmac viđen s planine Lovćen.
Visina 766 m
Država / pokrajina Crna Gora
Najbliži gradovi Tivat
Ostali vrhovi Velji vrh (712 m)
Čisti vrh (616 m)
Popova Glava (584 m)
Sveti Vid (440 m)

Vrmac je planina u Bokokotorskom zaljevu, karakteristična po tomu što je u isti mah i poluotok i planina, pa tako u literaturi nalazimo pojmove Vrmac, ali i Vrmački poluotok. Naime, taj kopneni masiv, s najvišim vrhom Sveti Ilija (766 m nadmorske visine), istočni dio Boke kotorske dijeli na dva unutarnja zaljeva: Tivatski i Kotorski. Prema zapadu se blago spušta k Verigama, tjesnacu koji ga odvaja od Devesinjskog poluotoka, koji pak zapadni dio Boke dijeli na Risanski i Topljansko-Hercegnovski zaljev. U prošlosti je imao veliki strategijski značaj jer je upravo kroz Verige prolazila granica između Osmanskog Carstva i Mletačke Republike, pa tako i danas nalazimo tragove fortifikacijskih objekata, podignutih poradi obrane granica. Omiljeno je izletište i destinacija za pješačenje, orijentiranje i brdski biciklizam.[1] Visoko na Vrmcu je naselje Crni Plat, izvorište današnjeg Tivta.[2]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (crnog.) Vrmac - pješački rajInačica izvorne stranice arhivirana 23. travnja 2016., gornjalastva.org, pristupljeno 1. svibnja 2016.
  2. Radio TivatInačica izvorne stranice arhivirana 16. veljače 2021. Crni Plat - I dio. Anita Mažibradić „Tivat kroz stoljeća- mjesto kmetova i gospodara“, Donja Lastva 2015. 7. listopada 2015. (pristupljeno 13. studenoga 2019.)