Vrt muka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Auguste Rodin, Le Jardin des supplices, Ambroise Vollard, 1902

Vrt muka (franc Le Jardin des supplices) roman je francuskog spisatelja Octavea Mirbeaua, оbjavljen 1899., potkraj afere Dreyfus. Hrvatski prijevod : Vrt muka, Zagreb, Idiom, 2011.

Vrt muka : predstavlja alegoriju o licemjerju europske civilizacije kojom upravlja zakon ubojstva i u kojoj su pojedinci, žrtve takva zakona, osuđeni na tragičan završetak. Roman odražava i Mirbeauovu osudu krvavoga engleskoga i francuskog kolonijalizma koji čitave kontinente pretvara u strašne vrtove muka, a ujedno predstavlja i žestok napad na nakaznu moralnost buržoaskoga kapitalističkog društva i države.

Citat[uredi | uredi kôd]

  • « Vrt muka ! Strasti, apetiti, interesi, mržnje i laži, i zakoni, društvene institucije, pravda, ljubav, slava, junaštvo i religije – to su njegovi monstruozni cvjetovi i njegovi odvratni instrumenti vječite ljudske patnje. To što sam danas vidio i čuo, postoji i plače i jauče izvan ovog vrta, koji je za mene samo simbol, na cijelom planetu. »

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


P literature.svg Nedovršeni članak Vrt muka koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.