W.E.

Izvor: Wikipedija
W.E.
RedateljMadonna
ProducentColin Vaines
ScenaristMadonna
Alek Keshishian
Glavne ulogeAbbie Cornish
Oscar Isaac
James D'Arcy
Andrea Riseborough
Richard Coyle
DistributerSemtex Films
JezikEngleski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

W.E. je film Madonne, u kojemu glavne uloge tumače Abbie Cornish, Oscar Isaac, James D'Arcy i Andrea Riseborough. Sniman je na lokacijama u Londonu od 5. srpnja 2010., ali i u Francuskoj i Sjedinjenim Državama. Scenarij je zajedno s Madonnom napisao Alek Keshishian, koji je radio s njom i na Madonninom dokumentarnom filmu Truth or Dare (1991.).[1]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Godina je 1936. u Engleskoj – Wallis Simpson, Amerikanka koja je zarobila srce kralja Eduarda VIII. Bila je u braku kada je upoznala Eduarda, tadašnjeg princa Walesa, a iza sebe je imala jedan brak. Za vrijeme kada je Eduard bio okrunjen za kralja, Crkva i premijer su mu govorili da ne može oženiti Wallis i postati kralj. Abdicirao je, odustao je od prijestolja zbog žene koju voli. Vjenčani i poznati kao vojvoda i vojvotkinja od Windsora, njihov su život mnogi doživljavali poput prave romanse stoljeća.

Godine je 1998. New York – Wally Winthrop, s problematičnom prošlosti odluči se zaposliti u aukcijskoj kući Sotheby's. Odustaje od posla zbog udaje s uspješnim psihijatrom, ali u braku je nesretna, dosadno joj je, frustirana je i često sama. Počinje slijediti svoju opsesiju za koju vjeruje da je posljednja romantična ljubavna priča, kraljevo abdiciranje s prijestolja zbog ljubavi prema Wallis Simpson. Kada je Wally otkrila da će se održati aukcija stvari vojvode i vojvotkinje od Windsora, nastavlja svoju zaluđenost i pokušava razumjeti tajnu velike ljubavi putem artefakata koji su nekada davno pripadali paru. Na Sotheby's aukciji Wally upoznaje Evgenija, ruskog zaštitara tajanstve prošlosti. Što je više zadubljena u ljubavnu priču Wallis i Edwarda, provodeći više vremena van braka, počinje se zaljubljivati.

W.E. putuje kroz vrijeme naprijed i unazad s Wally i Wallis, dvije krhke, ali odlučne žene čiji su životi nevjerojatno povezani. Međutim, kako priča ide dalje postaje očigledno da život Wallis Simspon nije tako savršen kako je Wally zamišljala.

Produkcijske zasluge[uredi | uredi kôd]

  • Producent filma: Colin Vaines
  • Izvršni producenti: Kris Thykier
  • Dizajner produkcije: Martin Childs
  • Redatelj filmske fotografije: Hagen Bogdanski
  • Dizajn kostima: Arianne Phillips
  • Šminka i frizura: Jenny Shircore

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. W.E.: Press Release. Icon: Official Madonna website. Madonna.com. 9. veljače 2010. Pristupljeno 7. srpnja 2010.