Wikipedija:Stranica za vježbanje

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Wikipedija:SZV)
Dobro došli na stranicu za vježbanje.
↱
  • WP:SZV

Ako tražite stranicu za testiranje modula, kliknite ovdje.


Svakako pogledajte uvodni tečaj i stranice pomoći te se upoznajte s osnovama uređivanja prije početka rada na ovoj stranici. Na ovoj stranici možete isprobati što ste naučili iz navedenih stranica.


Za početak rada kliknite ovdje (ili kliknite ovdje ako želite očistiti prostor za vježbanje i početi uređivanje na praznoj stranici), unesite željeni tekst u polje za uređivanje i uređujte ga po svojoj volji. Klikom na Prikaži kako će izgledati ispod polja za uređivanje možete vidjeti djelovanje vašeg uređivanja. Nastavite s vježbanjem dok ne budete zadovoljni izgledom stranice. Rad završavate klikom na Sačuvaj stranicu (ili klikom na poveznicu Odustani).

Ova stranica služi za vježbanje svim suradnicima, tako da će njezin sadržaj biti izbrisan, a time i vaše vježbanje (ako ste ga spremili). Ako ste prijavljeni suradnik, možete stvoriti stranicu za vježbanje koja će biti samo vaša. Vaša će se stranica nalaziti ovdje.


I za ovu stranicu vrijede pravila Wikipedije, stoga nemojte stavljati sadržaj koji narušava autorska prava, koji je uvredljiv ili napadački na bilo koji način.

Prostor za vježbanje

HRVATSKA UDRUGA BENEDIKT

Osnivačka skupština udruge održana je 14. ožujka 2011. g. u Splitu u krugu vjernika laika u vremenu pregovora Hrvatske s Europskom unijom. Iz tog razloga nosi naziv po svetom Benediktu, jednom od zaštitnika Europe i obnovitelju zapadne kršćanske civilizacije. Među osnivačima bili su don Mladen Parlov, Branimir Lukšić i pater Josip Marcelić koji je udruzi i predložio ime. U to vrijeme glavni cilj udruge bio je promicanje i zaštita temeljnih vrijednosti hrvatske domovine u zajednici europskih država kojoj je oduvijek pripadala. Udruga se vodi kršćanskim vrijednostima i naukom - na tragu gesla sv. Benedikta 'moli i radi'. U 13 godina djelovanja udruga je bila inicijator i suorganizator više od 600 tribina, predavanja i događanja, uglavnom u Splitu, na području Splitsko-dalmatinske županije te u nekoliko navrata u Zagrebu i u Dubrovniku. Premda se njen angažman temelji na kršćanskim vrijednostima, otvorena je svim građanima bez obzira na vjeroispovijest. Predsjednik Hrvatske udruge Benedikt od 2011. do 2022. bio je dr. Vide Popović, a od 2022. Radoslav Zaradić.

Područja su njenoga djelovanja, sukladno statutu, kultura i umjetnost - promicanje vrijednosti i istine o hrvatskoj povijesti, posebno Domovinskom ratu, istraživanje, čuvanje, razvijanje i promicanje narodnog i kulturnog identiteta, zatim duhovnost - duhovno-hodočasničke aktivnosti koje uključuju duhovne obnove i hodočašća, promicanje ljudskih prava i vjerskih sloboda, ali i socijalna pitanja - udruga je bila organizator te inicijator više humanitarnih aktivnosti, u svom radu naglasak postavlja i na društvene probleme i pitanja kao što su nezaposlenost, gospodarska kriza, demografska situacija, zaštita okoliša itd.

Dvije najvažnije kulturno-društvene manifestacije koje Hrvatska udruga Benedikt od 2013. redovito organizira su 'Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju' te festival demokracije i kulture dijaloga 'VIDIK fest'. Prvu aktivnost koju je Udruga imala bilo je 17. ožujka 2011. predstavljanje knjige "Goli na Golom otoku - od imotske gimnazije do Golog otoka" autora Dinka Jonjića. Uz autora knjigu su predstavili Joško Čelan i Branimir Lukšić.

Upravno vijeće ožujak 2011. do ožujak 2012.

Predsjednik: Vide Popović; Potpredsjednica: Silvana Dragun; Tajnik: Filip Ivan Žuro; Rizničar: Ivan Bartulović; Član: Ivan Babić.

Nadzorni odbor ožujak 2011. do ožujak 2012. Predsjednik: Josip Bosnić; Član: Ivan Baćak; Član: Ante Lijič.