Walter von Keyserlingk

Izvor: Wikipedija
Walter von Keyserlingk
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 27. lipnja 1869.
Mjesto rođenja Stettin, Pruska
Datum smrti 10. prosinca 1946.
Mjesto smrti Wiesbaden, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Walter Gustav Ferdinand
Freiherr von Keyserlingk
Supruga Isidora Heunke
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1886.1919.
Čin Kontraadmiral
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Jyllanda
Vojska Njemačka
Rod vojske mornarica

Walter Gustav Ferdinand Freiherr von Keyserlingk (Stettin, 27. lipnja 1860. - Wiesbaden, 10. prosinca 1946.) je bio njemački admiral i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je bojnim brodom SMS Kaiser, te je bio zapovjednik njemačkih pomorskih snaga na Baltiku.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Walter von Keyserlingk rođen je 27. lipnja 1860. u Stettinu. Sin je baruna Ewalda von Keyserlinga i Katherine Lenke. U mornaricu je kao kadet stupio 1886. godine. U rujnu 1903. postaje zapovjednikom broda SMS Loreley kojim zapovijeda godinu dana. Od listopada 1908. služi kao mornarički ataše u njemačkom veleposlanstvu u Sankt-Peterburgu koju dužnost obnaša do rujna 1912. godine. U listopadu 1912. Keyserlingk s činom kapetana postaje zapovjednikom bojnog broda SMS Lothringen.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

U Prvom svjetskom ratu Keyserlingk od siječnja 1916. zapovijeda bojnim brodom SMS Kaiser. Zapovijedajući navedenim bojnim brodom sudjeluje u Bitci kod Jyllanda. U prvoj polovici 1917. u dva navrata tijekom privremeno zapovijeda 4. eskadrom bojnih brodova. U svibnju te iste godine promaknut je u kontraadmirala nakon čega služi u odjelu operacija Admiraliteta. Istodobno s navedenom dužnosti od prosinca 1917. sudjeluje kao predstavnik Admiraliteta u pregovorima koji su rezultirali potpisivanjem Brest-Litovskog mira. U kolovozu 1918. Keyserlingk postaje zapovjednikom njemačkih pomorskih snaga na Baltiku.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Dužnost zapovjednika njemačkih pomorskih snaga na Baltiku Keyserling obnaša do srpnja 1919. godine. Walter von Keyserlingk preminuo je 10. prosinca 1946. godine u 77. godini života u Wiesbadenu. Od 1898. godine bio je oženjen s Isidorom Huenke s kojom je imao četvoro djece.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Walter von Keyserlingk na stranici Keyserlingk.info