Webmail

Izvor: Wikipedija

Webmail (Web-based e-mail) predstavlja uslugu elektroničke pošte gdje se kao sučelje za pristup prvenstveno koristi web-preglednik. Za razliku od uobičajenog pristupa e-pošti putem zasebnih klijentskih programa za e-poštu (kao što su Microsoft Outlook i Mozilla Thunderbird) koji poruke čuvaju na korisničkom računalu, u webmailu se poruke ne trebaju prenositi i čuvati na korisničkom računalu već mogu ostati pohranjene samo na poslužiteljima pružatelja usluge. Popularniji pružatelji usluge webmaila su Gmail, Yahoo! Mail, Hotmail i AOL.

Osnovna prednost webmaila je što svaki korisnik može pristupiti svom poštanskom sandučuću s bilo kog mjesta u svijetu ako ima računalo povezano na Internet.

Hotmail (sada Windows Live Hotmail) je 1997. predstavio novu uslugu, website posvećen samo elektroničkoj pošti.[1] Slijedeći uspjeh Hotmaila, Google je 2004. pokrenuo Gmail s mnogim inovacijama,[2] kao što su JavaScript izbornici, tekstualne reklame i veliki besplatni skladišni prostor od 1 000 MB (u odnosu na uobičajeni prostor od ispod 30 MB), što je vodilo naglom razvoju webmaila.

Mnogi pružatelji Internet usluga daju i uslugu webmaila. Za tu svrhu koriste se namjenski programi kao što su Horde (softver), SquirrelMail, RoundCube, BlueMamba i drugi.

Iako je webmail prvenstveno orijentiran na web-pristup, neki pružatelji webmaila omogućuju pristup poštanskom sandučiću i na uobičajen način putem protokola SMTP/POP3/IMAP.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Razvoj Hotmaila
  2. Google pokreće Gmail
  3. Gmail on 3rd party clients/devices (IMAP, POP) (engleski). Pristupljeno 21. veljače 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]