Wget

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Wget
Wget-screenshot.png
Wget u Linuxu
Zadnja inačica: 1.13.3 / 31. kolovoza 2011.
Operacijski sustav: Više-platformski
Vrsta: HTTP/FTP klijent
Licenca: GNU GPL
Web stranica: gnu.org/software/wget

Wget (GNU Wget) je program za preuzimanje sadržaja s web poslužitelja. Wget je dio GNU projekta. Ime dolazi od World Wide Web i get (HTTP_GET). Podržava HTTP, HTTPS i FTP načine komuniciranja.

Neke od značajki Wget programa su rekurzivno preuzimanje (automatski slijedi poveznice unutar strukture mapa), prilagođavanje poveznica lokalnom bezmrežnom pregledavanju, podrška za Proxy poslužitelje te mnoge druge. Wget je izdan 1996. godine, u doba ubrzanog rasta popularnosti web protokola te djelomično zbog toga nalazi svoje mjesto kao jedan od esencijalnih alata mnogih Linux distribucija (Linux je također slobodan softver započet nešto ranije). Wget je napisan u portabilnome C-u te je dostupan na mnogim platformama uključujući i Microsoft Windows, Mac OS X, OpenVMS, MorphOS te AmigaOS.

Aplikacije s grafičkim sučeljima kao što su GWget i KGet se temelje na njemu.

Povijest[uredi VE | uredi]

Wget je potomak ranijeg programa Geturl, istog autora, čiji je razvoj započet kasne 1995. godine. Naziv je promijenjen u Wget nakon autorove realizacije da već postoji program istog imena - GetURL za Amigu.

Wget svojim izlaskom popunjava rupu u kategoriji softvera za preuzimanje tijekom sredine 90-ih godina. Do njegova izlaska nijedan program još ne može pouzdano preuzimati datoteke s oba (HTTP i FTP) protokola. Postojeći programi ili podržavaju samo FTP (NcFTP, dl) ili su pak pisani u Perlu koji tada još nije bio sveprisutan. Cilj razvoja je podrška za HTTP/FTP te dopuštanje korisnicima da sami kompiliraju program sa standardnim razvojnim alatima svakog Unix sustava bez ikakvih većih komplikacija.

Autor je također potaknut niskom dostupnošću interneta i rasprostranjenšću sporih veza te potrebom za optimalnim iskorištavanjem istih što programi ovakvog tipa djelomično rješavaju (zbog mogućnost nastavljanja prekinutih preuzimanja).

Svojstva[uredi VE | uredi]

Robusnost[uredi VE | uredi]

Wget je dizajniran za robusno rukovanje sporim i nestabilnim mrežama. Ukoliko preuzimanje ne završi zbog mrežnih problema, Wget automatski pokušava nastaviti preuzimanje s iste točke gdje je preuzimanje prekinuto. Taj slijed se ponavlja dok preuzimanje konačno uspješno ne završi (ili dok ga korisnik ne prekine).

Rekurzivno preuzimanje[uredi VE | uredi]

Wget može raditi i u tzv. web crawler (eng. za gmizavac, puzavac) tako da izvlači izvore povezane putem HTML stranica te ih postepeno preuzima jednog za drugim dok sav sadržaj nije preuzet. Preuzete stranice su automatski pohranjene koristeći istu strukturu mapa poput one na udaljenome poslužitelju. To omogućava djelomično ili čak i potpuno preslikavanje web stranica putem HTTP protokola. Poveznice u preuzetim HTML stranicama se mogu podesiti za povezivanje ka lokalnim inačicama (umjesto originalnih poveznica ka mrežnim inačicama) za bezmrežno pregledavanje.

Rekurzivno preuzimanje funkcionira i s FTP protokolom. U tom slučaju Wget koristi LIST naredbu za pretragu dodatnih datoteka sve dok cijela struktura mapa na poslužitelju ne postane poznata.

Kod ovakvog korištenja Wget može istraživati vremenske oznake lokalnih i udaljenih datoteka te preuzeti samo udaljene datoteke koje su novije od odgovarajućih lokalnih.

Ostale značajke[uredi VE | uredi]

  • Wget podržava preuzimanje putem proxya
  • Korištenje tzv. upornih HTTP veza (eng. persistent HTTP connection)
  • IPv6
  • SSL/TLS
  • Datoteke veće od 2 GiB
  • Brzine preuzimanja se mogu regulirati kako bi se spriječilo zagušenje mreže

Korištenje[uredi VE | uredi]

Tipično korištenje GNU Wget programa se sastoji od pokretanja putem komandne ljuske s URL argumentom.

# Preuzimanje naslovne stranice primjer.com u datoteku
# naziva index.html
wget http://www.primjer.com/
# Preuzimanje Wget izvornog koda s GNU ftp stranice
wget ftp://ftp.gnu.org/pub/gnu/wget/wget-latest.tar.gz
# Preuzmi sav sadržaj na primjer.com
wget -r -l 0 http://www.primjer.com/

Također pogledajte[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]