Wikipedija:Što znači "zanemarite sva pravila"

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
↱
Feather 150 transparent.png Ovaj esej nije pravilo i smjernica za sebe, već služi kao prilog politici Wikipedija:Zanemarite sva pravila. (Potrebne izmjene u ovom eseju prethodno predložite na stranici za razgovor.)
Ako vas pravilo sprječava u poboljšavanju ili održavanju Wikipedije, zanemarite ga.


Što "zanemarite sva pravila" znači[uredi kôd]

Prije uređivanja Wikipedije ne morate nužno pročitati pravila. Ako radite ono što se čini razumnim, to će uglavnom biti u redu, a ako nije u redu, ne brinite. Čak se i najgore pogreške mogu lako popraviti - starije inačice stranice ostaju sačuvane u starim izmjenama i mogu se vratiti. Ako se ne složimo s vašim promjenama, razumno ćemo i ljubazno razgovarati o tome te ćemo se dogovoriti što učiniti. Zato se ne brinite. Budite odvažni i uživajte u pomaganju u razvijanju ove slobodne enciklopedije.

 • Niste dužni naučiti pravila prije surađivanja. Da, već smo to rekli, ali važno je ponoviti.
 • Nemojte bez razmišljanja slijediti pisane upute, nego razmislite o tome kako svako uređivanje poboljšava ili šteti enciklopediji (pogledajte i Wikipedija:Zdrav razum).
 • Pravila svoju snagu prisile ne crpe iz toga što su napisana na stranici nazvanoj "smjernice" ili "politika" nego iz toga što su odraz zajedničkih mišljenja i praksa velikog broja suradnika. (pogledajte i Wikipedija:Konsenzus)
 • U krajnjem slučaju, većina je pravila opisna, a ne propisna; ona opisuju postojeću praksu. Ponekad zaostaju za načinima postupanja koje opisuju.
 • WikiOdvjetništvo ne djeluje. Rupe u pravilima i tehnikalije ne postoje na Wikiju. Wikipedija nije birokracija.
 • Duh pravila važniji je od njihovog sadržaja. Zajednički cilj razvoj slobodne enciklopedije važniji je i od jednog i od drugog. Ako se taj zajednički cilj bolje ostvaruje zanemarivanjem sadržaja određenog pravila, tada to pravilo treba zanemariti.
 • Pridržavanje pravila manje je važno od korištenja dobre prosudbe i nastojanja da budete pažljivi i promišljeni. Uvijek imajte na umu da se dobra prosudba ne očituje samo u broju ljudi koji se s vama slažu.

Što "zanemarite sva pravila" ne znači[uredi kôd]

Unatoč svojem nazivu, "zanemarite sva pravila" ne potkopava ostala pravila. Njegova je svrha da spriječi ostala pravila u potkopavanju onog što mi ovdje radimo - razvoju slobodne enciklopedije. Pravila uopće nisu važna u usporedbi s tim ciljem. Ako pomažu u njegovom ostvarivanju, dobro. Ako pak smetaju u njegovom ostvarivanju, treba ih zanemariti.

 • "Zanemarite sva pravila" ne znači da svaki postupak opravdan. Ono nije adut u kartaškoj igri. Onaj koji zanemaruje pravilo mora objasniti kako njegov postupak poboljšava enciklopediju ako se to od njega zatraži.
 • "Zanemarite sva pravila" vas ne sprječava u tome da nekoga uputite u pravilo koje je prekršio, ali razmislite je li njegova prosudba možda bila ispravna ili da je on u to bio uvjeren (pogledajte i Wikipedija:Pretpostavite dobru namjeru).
 • "Zanemarite sva pravila" nije sam po sebi ispravan odgovor na pitanje zašto ste prekršili pravilo. Većina je pravila proizašla iz iskustava u praksi te postoji zbog prilično dobrih razloga; zato bi se ona trebala kršiti samo s dobrim razlozima.
 • "Zanemarite sva pravila" nije oslobođenje od odgovornosti. I dalje ste odgovorni za, u razumnim okvirima predvidljive posljedice svojih postupaka na enciklopediju ili na druge suradnike.
 • "Zanemarite sva pravila" nije poziv na korištenje Wikipedije u svrhe suprotne razvoju slobodne enciklopedije. (pogledajte i Wikipedija:Što Wikipedija nije)
 • "Zanemarite sva pravila" ne znači nužno iznimku od svakog pravila. Očita kršenja autorskih prava, na primjer, ne pridonose cilju razvoja bolje slobodne enciklopedije (iako je ograničena upotreba zaštićenih materijala prihvatljiva).

Vidi također[uredi kôd]