Wikipedija:Patka

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Wikipedija:DUCK)
"Hmm... Mislim da je to mica maca..." (ali nije!)

Pačji test obavlja se po principu: "ako sliči na patku, pliva kao patka, kvače kao patka, onda je vjerojatno zaista patka". To drugim riječima znači da se nepoznati objekt može identificirati promatranjem njegovih najuobičajenijih karakteristika.

Pačji test ne primjenjuje se na slučaje koji nisu očiti. Ako nema jasnih i uvjerljivih dokaza, suradnici i dalje trebaju pretpostaviti najbolju namjeru.

Kako funkcionira?[uredi kôd]

Kad se primjenjuje[uredi kôd]

Pačji je test namijenjen upotrebi u Wikipedijinim internim procesima. Na primjer, zamislite da suradnik "LeGromp" sudjeluje u žestokoj raspravi i bude blokiran zbog toga. Odmah nakon toga prijavljen je novi nalog "LeGromp uzvraća udarac!" i odmah nastavi svađu, izjavljujući iste stvari istim tonom i rječnikom. Pačji test pokazuje da se očito radi o čarapi ( *KVAK*) i da treba reagirati u skladu s pravilima o čarapkama.

Taj se test također može primijeniti i na kršenje autorskih prava. Ako postoji datoteka koja je nedvosmisleno snimka ekrana, časopisa, omot CD-a ili DVD-a, ali licencirana kao vlastito djelo autora, pačji test pokazuje nam da je očigledno u pitanju kršenje autorskih prava, čak i onda kada je izvor slike nepoznat.

Kad se ne primjenjuje[uredi kôd]

Pačji test ne primjenjuje se na sadržaje članaka i nimalo ne utječe nimalo na pravila kao što su "bez vlastitog istraživanja", "provjerljivost", "nepristrano gledište", "sinteza objavljene građe" itd.

Vidi još[uredi kôd]