Wikipedija:Feminizam i folklor 2022.

Izvor: Wikipedija

Feminizam i folklor 2022. četvrto je međunarodno natjecanje u pisanju koje se organizira na Wikipediji svake godine u veljači i ožujku kako bi se dokumentirale narodne (pučke, tradicionalne) kulture te prisutnost žena u različitim regijama svijeta. Ovaj projekt Wikipedijsko je izdanje fotografske kampanje „Wiki voli folklor” (engleski: Wiki Loves Folklore, skraćeno WLF) koje se organizira na Wikimedia Commonsu.

Wiki voli folklor

Osnovni cilj natjecanja jest stvaranje članaka o ljudskoj kulturnoj raznolikosti na Wikipediji i drugim projektima Wikimedia Foundationa. Ove godine fokus je stavljen na narodnu (pučku, tradicionalnu) kulturu širom svijeta, s posebnom pažnjom na povećanje udjela članaka o ženama na Wikipediji.

Trajanje[uredi kôd]

1. veljače 2022. 0:01 – 31. ožujka 2022. 23:59

Ove godine „Feminizam i folklor” fokusirat će se na teme vezane za feminizam, životopise žena i rod.

Folklor – širom svijeta, uključujući, ali ne ograničavajući se na narodne (pučke, tradicionalne) festivale, plesove, glazbu, aktivnosti, igre, kuhinju, nošnju, bajke, umjetnost, religiju, mitologiju i sl.

Žene u folkloru – uključuje, ali nije ograničeno na, žene u folkloru, narodnoj kulturi (narodne umjetnice, igračice, pjevači, svirači, sportašice narodnih igara, žene u mitologiji, žene ratnice u narodu, vještice, lov na vještice, bajke itd.).

Popis preporučenih članaka[uredi kôd]

Nagrade[uredi kôd]

Nagrade za najbolje suradnike na globalnoj razini (najviše napisanih članaka):

  • 1. mjesto: – 300 američkih dolara
  • 2. mjesto: – 200 američkih dolara
  • 3. mjesto: – 100 američkih dolara

Utješna nagrada za desetoricu najboljih: – 10 američkih dolara (pojedinačno)