Wikipedija:Izabrani članci/15, 2021.

Izvor: Wikipedija
Billie Eilish 2019. godine
Billie Eilish 2019. godine

Billie Eilish Pirate Baird O’Connell (Los Angeles, Kalifornija, 18. prosinca 2001.) američka je pjevačica i kantautorica. Pažnju medija prvi je put privukla 2016. godine kad je na internetsku stranicu SoundCloud prenijela pjesmu "Ocean Eyes", koju je naknadno objavio Darkroom, podružnica Interscope Recordsa. Pjesmu je napisao njezin brat Finneas, koji je zaslužan i za njezinu produkciju; Billie surađuje s njime pri pisanju pjesama i na nastupima. Njezin se debitantski EP Don't Smile at Me (iz 2017.) pojavio unutar top 15 mjesta ljestvica u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi i Australiji.

Njezin je debitantski studijski album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (iz 2019.) debitirao na vrhu ljestvice Billboard 200 i postao je najprodavaniji album 2019. godine u SAD-u. Također se pojavio i na prvom mjestu ljestvice u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na njemu se nalazi šest singlova koji su ušli u top 40 mjesta ljestvice Billboard Hot 100: "When the Party's Over", "Bury a Friend", "Wish You Were Gay", "Xanny", "Everything I Wanted" i "Bad Guy"; potonji je singl njezin prvi singl koji se našao na prvom mjestu ljestvice u SAD-u.

Do siječnja 2020. godine trinaest je singlova Billie Eilish u SAD-u postiglo platinastu nakladu, a njih četiri postiglo je zlatnu. Osvojila je pet nagrada Grammy, dvije Američke glazbene nagrade i tri nagrade MTV-a za glazbeni spot, ali je postigla i dva rekorda koji su ušli u Guinnessovu knjigu rekorda. Najmlađa je osoba, prva žena i jedini glazbeni umjetnik uopće koji je iste godine osvojio nagradu Grammy u četirima glavnim kategorijama (za album godine, snimku godine, pjesmu godine i najboljeg novog glazbenika).