Wikipedija:Izabrani članci/23, 2020.

Izvor: Wikipedija
Andromeda
Andromeda

Andromeda (Messier 31, M31 ili NGC 224) je spiralna galaksija, udaljena 2,538 milijuna svjetlosnih godina od nas i nalazi se u zviježđu Andromeda. Andromeda je najbliža spiralna galaktika našoj galaksiji Mliječni put. Ime galaksije potječe od područja zemaljskog neba u kojem se pojavljuje, zviježđa Andromede, koja je i sama dobila ime po etiopskoj (ili feničanskoj) princezi koja je u grčkoj mitologiji bila Perzejeva supruga.

Andromedina galaksija ima promjer od oko 220.000 svjetlosnih godina, što je čini najvećim članom Lokalne grupe. Smatra se da je slične strukture i izmjera kao Mliječna staza iako sadrži najmanje dva puta više zvijezda.

Očekuje se da će se galaksije Mliječni put i Andromeda sudariti za oko 4,5 milijardi godina, spajajući se u ogromnu eliptičnu galaksiju ili veliku lentikularnu galaksiju. S prividnom magnitudom od 3,4, galaksija Andromeda spada među najsjajnije Messierove objekte, čineći je vidljivim golim okom sa Zemlje u noći bez Mjeseca, čak i ako se promatra iz područja s umjerenim svjetlosnim zagađenjem.