Wikipedija:Kafić/Arhiv 5

Izvor: Wikipedija
Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!Kategorije - komentari, pitanja i odgovori[uredi kôd]

Kategoriju Pisci pripremio sam onako kako mislim da bi kategorije trebale izgledati. Na njoj bi se trebali naći svi članci hrvatske Wikipedije koji se odnose na pisce svih vrsta kao i veze na članke o piscima na vikipedijama srodnih jezika (pored srpskog i bosanskog možda makedonski i slovenski). Danas ta kategorija ima preko 80 članaka, a vjerovatno sve još nisam pronašao. Vjerujem da će jednog dana imati na stotine (pa i više) članaka.

Treba raditi i na užim kategorijama, ali ne i na onima sasvim uskim. Mislim da bi kategorija Hrvatski pisci bila dovoljna i da dijeljenje na esejiste, noveliste, romanopisce nije potrebna, iako bi se pisci u nekom članku (ili u više njih) mogli grupirati i na taj način (kao što je to uostalom već i započeto).

Na sličan način mogle bi se oformiti kategorije i za ostale oblasti, npr. Likovnjaci (za slikare, kipare, grafičare, strip-crtače, dizajnere, keramičare, scenografe itd.), Sportaši (nogometaši, rukometaši, košarkaši...), Glumci (gdje bih uvrštavao i režisere), Glazbenici (pjevači, kompozitori, svirači)...

Za svaku kategoriju trebalo bi pronaći najbolje ime koje bi obuhvatalo sve što kategorija sadrži. Zato sam početni naziv Književnici promijenio u Pisci jer ovaj drugi naziv može obuhvatati i novinare, publiciste i sl. Započeo sam i kategoriju Slikari, ali sad mislim da bi bolji naziv bio Likovnjaci (ili možda Likovni umjetnici) da se ne bi otvarale kategorije za kipare, crtače, dizajnere i sl.

U kategoriju Pisci osobe sam uvrštavao njihovim imenom i prezimenom, a u uvodnom tekstu objasnio sam zašto. U klasičnim enciklopedijama ličnosti se uvrštavaju prema prezimenu, no u nekim elektronskim enciklopedijama uvrštene su i prema imenima. Ako su osobe na posebnoj stranici "All articles" svrstane po imenima i ako ih tu tražimo prema imenima, onda ne vidim zašto tako ne bi mogle biti svrstane i po kategorijama. Pogotovo u kategorijama koje će imati stotine zapisa i koje je lakše pregledavati ako se prati prvo slovo, a ne ako stalno treba tražiti slovo po kome je osoba svrstana (naročito kod osoba s dva imena ili dva prezime). Posebno bi nepregledne bile kategorije u kojima osim imena ima i drugih naziva (kao npr. u Baranjskom leksikonu) jer bi drugi nazivi bili svrstani prema prvom slovu, a imena prema slovu koje nije na početku.

Kako sam ja kategoriju Pisci već izgradio abecedno po imenima, predlažem da je tako izgradim do kraja. A neka netko izgradi neku drugu dovoljno veliku kategoriju abecedno po prezimenima pa da vidimo što je zgodnije. "Mješovito" rađena kategorija (80 po imenima i 2 po prezimenima) najmanje je zgodna.

Na koncu i tri pitanja:

 • 1. Može li se na bilo kom mjestu u članku postaviti veza na neku kategoriju, a da taj članak ne bude svrstan u tu kategoriju (kao što sam u uvodnom dijelu kategorije Pisci postavio vezu na kategoriju Književnici na srpskoj Wikipediji?
 • 2. Može li se neki članak svrstati u neku kategoriju ne po svom nazivu nego po zadanom, ali da i u kategoriji piše taj zadani naziv (npr. da članak Jugoslavenska narodna armija svrstam u kategoriju Kratice, ali kao da se zove JNA i da u kategoriji piše JNA)? Ako je to moguće, onda bi se npr. Vladimir Nazor svrstao u kategoriju kao Nazor Vladimir (ili Nazor, Vladimir), ali bi tako i pisalo te u tom slučaju preglednost ne bi bila narušena.
 • 3. Mogu li se nekako redirekcije svrstati u kategorije?

Belirac 23:00, 4 Jan 2005 (CET)


Mišljenje - slažem se da nema smisla da pola kategorije bude po imenu, pola po prezimenu, kategorije trebaju biti uniformne, no preferiram sortiranje po prezimenu (iznimka su uobičajeni nadimci - npr. Tito, makar je i tada dozvoljeno i valjano uključiti članak po prezimenu).
Odgovori:
1. Može, korišćenjem vanjske poveznice - primjer: [http://hr.wikipedia.org/wiki/Category:Pisci Kategorija pisaca]
2. i 3. Ne (prema trenutno dostupnim informacijama. Molim da me se ispravi ako sam u krivu).
Mali dodatak - na stranici Wikipedija:Tehnička strana wikipedije piše ponešto o tome kako wikipedija funkcionira iznutra, ponekad me ljuti kad wikipedija "odbija poslušnost" - no ovih dana se dodaju u sustav 3 cache servera locirana u Francuskoj, zajedno s novom verzijom wikimedija softvera pušteno je u rad i nekoliko novih računala, ukratko - wikipedija je ogromna radionica, raste ne samo po broju članaka, nego i po broju računala. Trenutni broj je 35 (ako me sjećanje služi), nova računala se dodaju svaka 2-3 mjeseca. SpeedyGonsales 13:10, 5 Jan 2005 (CET)
Mislim da je najbolje pisci (bolje nego književnici), sportaši,..,ali- ne bih rekao da ide "likovnjaci". To kod nas nije u upotrebi kao legitiman pojam. Najbolje da stavimo "likovni umjetnici" (hrvatski za domaće, samo to za cijeli svijet)-ili samo "umjetnici". Imamo u LZ Enciklopediju hrv. umjetnosti. http://www.lzmk.hr/izdanjaSve.aspx?izd=3 Mislim da je to najbolje rješenje. Mir Harven 17:53, 5 Jan 2005 (CET)

Wikipedia susreti[uredi kôd]

Hrvatska zajednica je relativno malena, no da izvijestim o slijedećemu: kako raste broj ljudi uključenih u wikipedia projekte, organiziraju se i wikipedija okupljanja. Prva su bila namijenjena prvenstveno programerima wikimedija softvera, no dolaze na red i ona namijenjena onima koji "nemilosrdno" mijenjaju tuđe članke :-) Za više informacija:

jezik[uredi kôd]

U životu sam puno putovao i danas mi je lakše reči gdje nisam bio nego nabrajati zemlje koje sam posjetio. Jedna od zemalja bila je tako i vrlo lijepa i zanimljiva SRI LANKA. Već tada me je smetalo pogrešno izgovaranje imena te zemlje u sredstvima javnog informiranja diljem Jugoslavije; "ŠRI LANKA", pa sam putujući po Sri Lanki pokušavao naći razlog tog iskrivljenog nazivanja. Nisam uspjeo, jer nitko, ama baš nitko u Sri Lanki nije mogao naći razlog zašto se u Jugoslaviji kaže Šri Lanka. Vrativši se u Zagreb i dalje sam pokušavao pronaći izvor te jezične zaraze i pronašao sam slijedeće: 1976. održana je konferencija nesvrstanih zemalja u glavnom gradu Sri Lanke u Colombu gdje je prisustvovala i Jugoslavija kao jedna od osnivača organizacije nesvrstanih zemalja. Novinari novinske agencije TANJUG donjeli su pri povratku u zemlju "bakcil", odnosno u izvještajima sa konferencije zemlju Sri Lanka prozvali su samo iz njima poznatog razloga, ŠRI LANKA !!! Mislim da je do greške došlo jer su novinari sebi protumačili, ponekad pisani akcent ( ' )na početnom slovu kao kvačicu i pretvorili su S u Š. Izazvan ponekim novinskim člankom ili televizijskim Dnevnikom, zadnjih godina, pisao sam o toj zabludi našoj televiziji i Večernjem listu no bez ikakovog uspjeha ili reakcije. Naveo sam im Adresu i tel.br. konzulata Republike Sri Lanke u Zagrebu u Deželićevom prilazu da tamo provjere moj prigovor,napomenuo sam da svaka i najmanja turistička agencija u Zagrebu piše Sri Lanka a ne Šri Lanka. Sredstva javnog informiranja televizija i novine, koji imaju u svojim sredinama stručnjake za jezik te kao takovi trebaju biti učitelj građanstva,a ne da zbog svoje tromosti i gluposti zatupljuju ljude. Ovih dana nakon velike katastrofe upravo na područjima u kojem se nalazi i Sri Lanka, vrlo često se ponavlja ime Šri Lanka, u našoj najgledanijoj informativnoj emisiji Dnevnik, od strane službenog voditelja, u našim najčitanijim dnevnim novinama sve vrvi od ŠŠŠŠŠŠri Lanka Prije godinu dana sam slučajno imao neki kontakt sa jednom službenicom konzulata Republike Sri Lanke, pa sam ju zapitao zbog čega ne reagiraju na tako nešto. (Slovenija bi sigurno reagirala da ju zovemo Šlovenija ili Srbija da ju zovemo Šrbia) Odgovor je bio:" Službeno nas svi u kontaktu sa nama oslovljavaju ispravno, sa Sri Lanka, a vaša sredstva javnog informiranja, to je njihov problem! (prevedeno: tko im je kriv što su glupi)

Puno pisanja,a u pitanju je samo jedno slovo, e kada bi bilo samo to. Žalosno je, da Hrvatska "nema" utjecajnih stručnjaka za jezik, da li ih uopće ima ? Da li treba reči:

                razrušeno, uništeno a ne devastirano
                napetosti      a ne tenzije
                odredišta      a ne destinacije 
                itd.

Ovo nisu neke nove riječi iz područja računala za koje i nemamo prave domaće riječi, to su krasne stare, poznate hrvatske riječi nedvojbenog značenja. Televizija , novine, hrvatski intelektualci, priprosti ljudi, svi se srame svojeg jezika. a i nema ih tko poučiti. Jezičari su se sakrili u mišju rupu umjesto da burno reagiraju. Bore se da napišu što više novih pravopisa, kako bi zaradili koju lipu i to im je cijela aktivnost. Nekoć se je u društvu u tijeku razgovora morala ubaciti pokoja francuska ili njemačka riječ kako bi se dokazalo da ste "Nobel" Izgleda da se sve ponavlja. Gospodo jezičari gdje ste !!!!! zaradite svoju plaću, gdje vam je profesionalni ponos.

Otto

Popularizacija wikipedije[uredi kôd]

Dobio sam informaciju da će HTV uskoro imati prilog o Wikipediji, baš me zanima kako će se to odraziti na hr wikipedija zajednicu. SpeedyGonsales 20:42, 11 Jan 2005 (CET)


Prije nekoliko dana kontaktirala me gospođica koja radi za emisiju "Pola ure kulture" i raspitivala se o mogućnostima priloga o Wikipediji. Nažalost, nisam bio u Zagrebu nego na godišnjem i mogao sam joj samo reći da se obrati ovamo. Ne znam da li je pokušala i s kakvim bi to uspjehom učinila, jer obično nitko od nas ne stavlja vlastite podatke, adrese, telefonske brojeve. Vjerojatno je pokušaj kontaktiranja ovakvih mrežnih zajednica pomalo frustrirajući za osobe koje nemaju iskustva u tome (jesmo li malo pre-zatvoreni?). Najbolje će biti da je nazovem i da probamo dogovoriti nekakvu suradnju. Pretpostavljam da trebamo 1-2 predstavnika koji bi imali vremena za to. Krešimir Ižaković 10:36, 12 Jan 2005 (CET)
Sad sam vidio na HRT1! :) Nisam sve uhvatio, ali što je bilo, bilo je pristojno. Samo još da je netko novinarki rekao da je taj neki obrisani tekst o velikoj Srbiji zamijenjen prilicno enciklopedijskim tekstom u međuvremenu... --Joy 22:35, 13 Jan 2005 (CET)
Moja mama je gledala TV, pa mi je rekla da je na Pola ure kulture bilo to o VS. Napisao sam e-pismo na adresu Pola ure, dao im linkove, pa neka čitaju (ako im se da). Mir Harven 23:26, 13 Jan 2005 (CET)
Nažalost, uspio sam propustiti. :o/ Krešimir Ižaković 16:08, 14 Jan 2005 (CET)
Ćorak. E-pismo se vratilo, jer im adresa ne radi. Adresa se lako nađe na http://www.hrt.hr/email.html, Pola ure kulture. Kog vraga uopće daju te adrese kad im pošta ne radi ? Svašta. Mir Harven 18:21, 14 Jan 2005 (CET)

Popularizacija wikipedije[uredi kôd]

Zna li se konkretno kada će emisija o Wikipedia-i biti na TV-u. Ako ne, onda bih zamolio da se to, cim se sazna, objavi i "ovdje".

Sibilizacija vlastitih imena[uredi kôd]

Htjela bih cuti misljene jezicnik strucnjaka u vezi druge palatalizacije imenice Kostarika: smatram da bi trebala biti u lokativu "u Kostarici" i ne "u Kostarici" jer su vlastite imenice (u ovom slucaju ime drzave) izuzete od pravila. Svi komentari su dobrodosli. Midi

Ispravka zadnje poruke../od Midi[uredi kôd]

Ispricavam se na "lapsus calami" ...druga palatalizacija je "sibilarizacija" i ne "sibilizacija" kako se to pojavilo u naslovu moje prve poruke..Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!