Wikipedija:Kontrola kvalitete

Izvor: Wikipedija

Dobrodošli u projekt kojemu je cilj postavljanje standarda za kontrolu kvalitete članaka na hr.wiki!

Na ovoj stranici biti će postavljeni detaljni kriteriji za svaku od kategorija po kojima ćemo svrstavati sadržaje, ali kad budu gotovi. Do tada, družimo se na SZR ove stranice.  Imbe  hind 💊 17:48, 14. travnja 2021. (CEST)[odgovori]

Prijedlog kriterija za raspravu na SZR[uredi kôd]

Klasa Kriterij Dojam čitatelja Prijedlog za poboljšanje Primjer
IČ [FA] (Izabran) A+
P [GA] (Provjeren) B+ Neovisno provjeren u smislu WP:PRO, WP:NPOV, WP:VI, WP: BVI (Kao i WP:ŽŽO, WP:COPY)
A POTPUNO: WP:ŽŽO, WP:COPY, WP:PRO, WP:VI, WP:NPOV, WP:BVI, WP:S
B POTPUNO: WP:ŽŽO, WP:COPY, WP:PRO, WP:VI, WP:NPOV, WP:BVI

DJELOMIČNO: WP:S

C POTPUNO: WP:ŽŽO, WP:COPY, WP:PRO

DJELOMIČNO: WP:VI, WP:NPOV, WP:BVI, WP:S

S3 Članak je narastao dovoljno da svakako zahtijeva dobro razrađenu strukturu u obliku uvoda sa definicijom te jasno koncipiranim poglavljima i podpoglavljima uz obavezno korištenje wikipoveznica na svim prikladnim mjestima. Članak bi trebao biti još bolje opremljen te bi bilo poželjno osim naslovne slike koristiti i naslovni infookvir, ukoliko je dostupan. Članak mora imati najmanje 20.000 znakova.


DETALJNIJE:

Iako je sadržajno i stilski narastao, članak i dalje može sadržavati djelove koji nisu sasvim usklađeni s enciklopedijskim stilom pisanja tj. ne prate WP:S u potpunosti. Članak mora biti napisan sukladno pravopisu i gramatici hrvatskog jezika, ali se i dalje toleriraju sitnije greške ukoliko ne prevladavaju i ne ometaju čitatelja. Članak bi trebao sadržavati naslovni infookvir, ako je dostupan, a opcionalno i infookvire na dnu članka, ukoliko postoje. Na dno članka potrebno je postaviti poglavlja s poveznicama na slične ili srodne članke kao i poglavlje s popisom vanjskih pozveznica ukoliko postoje. Članak bi trebao sadržavati više korištenih izvora i nekoliko linijskih pripisivanja na mjestima koja mogu biti sporna drugim suradnicima ili čitateljima. Kod navođenja izvora treba se strogo pridržavati WP:PRO te nastojati koristiti većinom izvore koji su usklađeni s WP:VI iako se mogu tolerirati pojedinačni izvori koji ne prate WP:VI u potpunosti. Pridržavanje WP:NPOV i WP:BVI je poželjno, ali ne i obavezno. Članak bi se svakako trebao pridržavati WP:ŽŽO.

S2 Članak je dovoljno velik pa bi svakako trebao imati definiranu osnovnu strukturu tj. podjelu na uvod sa definicijom te nekoliko osnovnih poglavlja uz korištenje wikipoveznica na prikladnim mjestima. Članak bi trebao biti bolje opremljen od članka niže klase i trebao bi sadržavati nekoliko slika i ilustracija (ako su dostupne), kratki opis (za prikaz u pretraživanjaima) te prikladno postavljene wikipoveznice kao i nekoliko navedenih izvora. Članak mora imati najmanje 10.000 znakova.


DETALJNIJE:

Iako je sadržajno narastao i bolje je opremljen (slike, ilustracije, tablice), članak može sadržavati djelove koji nisu sasvim usklađeni sa enciklopedijskim stilom pisanja tj. ne prate WP:S u potpunosti. Bilo bi poželjno da je članak napisan sukladno pravopisu i gramatici hrvatskog jezika, ali to nije uvjet. Članak mora sadržavati barem dva navedena izvora, pri čemu se mora koristiti najmanje jedno linijsko pripisivanje na prikladnom mjestu. Kod navođenja izvora treba se pridržavati WP:PRO. WP:VI iako poželjan, nije uvjet. Članak bi se svakako trebao pridržavati WP:ŽŽO.

S1 Članak je nešto veći od mrve, a iako je dobra pologa za rast i dalje je sadržajno nepotpun. Članak bi trebao biti i nešto bolje opremljen od mrve (naslovna slika, wikipoveznice), pridržavati se se WP:ŽŽO, a morao bi sadržavati i minimalno jedan izvor za preneseni sadržaj naveden sukladno WP:PRO. Bilo bi poželjno da prati smjernicu WP:VI, ali to nije uvjet. Članak ima najmanje 5.000 znakova.


DETALJNIJE:

Članak sadržava dovoljnu količinu korisnog sadržaja, ali i dalje ima dosta sadržajne i stilske manjkavosti. Bilo bi poželjno da je članak napisan sukladno pravopisu i gramatici hrvatskog jezika, ali sama kvaliteta napisanog materijala smije biti donekle neenciklopedijska, bez punog pridržavanja WP:S. Članak bi se svakako trebao pridržavati WP:ŽŽO, a pri navođenju barem jednog izvora treba se pridržavati WP:PRO. WP:VI iako poželjan, nije uvjet. Ni jedan članak ove i više kvalitete ne bi smio biti u opasnosti da bude brzo izbrisan (WP:NIJE, WP:O).

M (Mrva) Mrva je članak koji sadržava isključivo osnovne informacije o temi. Može biti dobro napisan, ali može sadržavati i problematičan sadržaj. Članak ima najmanje 1.000 znakova.


DETALJNIJE:

Članak je ili jako kratak ili predstavlja grubo nabacanu skupinu informacija koja zahtijeva dosta truda kako bi postala smislen članak. Najčešće je jako kratak, međutim, čak i ako je većeg opsega može biti klasificiran kao mrva ako su dostupne informacije nepovezane ili nerazumljive. Iako je članak klasificiran kao mrva najniža moguća klasa članka, dovoljno je dobar da bude prihvaćen kao članak, iako postoji rizik da mu se u budućnosti skine status članka te da bude izbrisan. Bilo bi poželjno da se članak pridržava WP:ŽŽO.