Wikipedija:Najgore ti se sekirati

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Wikipedija:NTSS)
Humorous essay.svg Ovo je humoristični esej.
Sadrži komentare jednog ili više Wikipedijinih suradnika. Nije dio Wikipedijinih pravila i smjernica, premda može biti savjetodavnog gradiva. Moguću mjeru kako zajednica smatra ovaj esej može se postići konzultiranjem povijesti i stranica za razgovor te provjeravanjem što vodi ovamo.
↱

"Ajoj, negdo mi je poslal poruku. JEZUŠ! Pet hiljada bajtov?! Pa kaj sam ve Bogu zgrešil?!"

Gornja rečenica ilustrira čestu reakciju suradnika na Wikipediji prije otvaranja nove obavijesti i pri naknadnom neugodnom susretu sa zidom teksta koji mu/joj je ostavio neki wikikolega, najčešće administrator. Istina, izbor riječi varira, tako da će netko iz npr. najluđeg grada na svitu upotrijebiti ponešto drugačiji rječnik, ali reakcija je takoreći univerzalna. Liječnici su ustanovili da crveni kvadratić pod zvoncem osobi niz leđa pošalje hladan znoj, a otkrili su i ovo: što je broj u kvadratiću veći, toliko je puta ubrzano kucanje njezina srca.

Dvojica su suradnika Wikipedije na hrvatskom jeziku odavno svjesna takvih sveprisutnih problema u zajednici i, kako bi pripomogli sveopćem psihičkom zdravlju marljivih suradnika, odlučili su postaviti novu wikismjernicu – Najgore ti se sekirati.

O čemu je točno riječ? Drago mi je što ste pitali (sve da i niste, dobit ćete odgovor). U biti se radi o tome da u vrijeme učestalih sukoba, svađa, prepucavanja, bolesti i samoizolacija Wikipedija želi biti... antipod svemu nabrojanom. Nažalost, autor ovih redaka prilično je uvjeren da utopija ne postoji, no bez brige: svejedno se može težiti savršenstvu, pogotovo ako koristi velikom broju ljudi. Sveta pokrata NTSS znači da bi rad na Wikipediji prije svega trebao biti – hobi, nešto što činite s ljubavlju. Pretvori li se u izvor stresa, preporučujemo neke od ovih opcija: pustite si neku opuštajuću glazbu (npr. bilo što od Briana Ena, The Hummer Devina Townsenda ili tibetanske pjevajuće zdjele), porazgovarajte s bliskom osobom ili, u najgorem slučaju, pođite na wikiodmor. Sekiranje ni u kojem slučaju nije dopušteno, ne budite zločesti prema samima sebi.

Primjer[uredi kôd]

Prednost smjernice NTSS jest u tome što može pokriti svaki kutak projekta, a njezin je jedini nedostatak taj što će mnogi često zaboraviti na nju i odati se strastima koje škode zdravlju. Budući da slike i slikoviti primjeri najbolje objašnjavaju zamršene probleme i olakšavaju razumijevanje teorije onima koji su prelijeni za podrobno čitanje (znam da vas ima!), slijede prikazi stereotipnih situacija u kojima bi smjernica najbolje funkcionirala.

Suradnik A: "Joj, nisam kolegi odgovorio/la na poruku u roku odmah, prošlo je dva dana od mojeg posljednjeg dolaska na Wikipediju, mislit će da sam ga/je ignorirao/la."
Suradnik B: "Meštre, WP:NTSS."
Suradnik A: "Razumljivo, ugodan ti dan želim!"
Suradnik C: "Gle ovo, članak mi se kiseli u 'tiskari'. Nisam ga prebacio/la u GIP od stoljeća sedmog. Pa kakav/kakva sam ja to wikipedist/ica?!"
Suradnik D: "Pa neće Wikipedija sutra biti zbrisana s lica Zemlje. Imaš cajta, smiri se."
Suradnik C: "Ali sigurno će se naći netko tko će mi prigovarati zbog toga..."
Suradnik D: "Ma tko ga šljivi. WP:NTSS."
Suradnik E: "Sve ove rasprave u Kafiću idu mi na jetra. Ne mogu više gledati u ekran..."
Suradnik F: "Pa ne moraš."
Suradnik E: "Osjećam se kao da moram. Govori se o važnim stvarima i jednostavno moram intervenirati."
Suradnik F: "U takvom stanju nikako. Dođi malo na Discord, pusti mozak na pašu, i spomeni se da svetkuješ smjernicu WP:NTSS, lako ćeš poslije napisati što smatraš da trebaš."
Suradnik G: "O ne."
Suradnik H: "Što je bilo?"
Suradnik G: "Administrator mi je rekao da mi je članak loš i maltene mi zaprijetio da će ga izbrisati ako ga ne popravim, a ne znam kako ga popraviti!"
Suradnik H: "Polako. Nije to ništa strašno. Pitaj ga u čemu je problem i reci da bi ti pomoć dobro došla. Sigurno će ti pomoći, a u međuvremenu samo zapamti: WP:NTSS."

Wikipedija je volonterski projekt[uredi kôd]

Mental health management 2686168.svg

Dakle, osjetite li stezanje u grlu, kako Vam drhte ruke, da Vam se dlan očajnički želi približiti čelu ili licu ili bilo koji sličan simptom, stanite. Počeli ste se sekirati.

Budite svjesni da je Vaše psihičko zdravlje važnije od svađa ili frustracija na projektu. Ostanite pribrani i zapamtite da je Jimbo zamislio Wikipediju kao volonterski projekt. To znači – doprinosite koliko želite i možete, ali ne preko vlastitih granica, time možete samo nehotice naškoditi sebi i drugima.

Lijek protiv Wikistresa[uredi kôd]

Vidi još[uredi kôd]