Wikipedija:Pravedna upotreba

Izvor: Wikipedija

Pravedna uporaba[uredi kôd]

Slike s internet stranica kod kojih je označeno autorsko pravo (©) bilo ispod slike ili na dnu stranice zabranjeno je postavljati bilo na zajednički spremnik ili na hrvatsku wikipediju!

Ukoliko neka slika olakšava shvaćanje nekog pojma, i postoji razlog za njenu uporabu na wikipediji, takvu je sliku dozvoljeno postaviti na hrvatsku wikipediju prema odredbama zakonskog principa poznatog kao pravedna uporaba. Navodim dva pozitivna primjera:

  • skenirani omot DVD-a iz vaše kućne kolekcije u niskoj rezoluciji smije biti postavljen na hrvatsku wikipediju, i dotična slika smije biti upotrijebljena na članku o dotičnom filmu. Također je dozvoljeno koristiti tu sliku i na stranicama glumaca koji glume u dotičnom filmu ukoliko se piše o njihovoj ulozi u dotičnom filmu.
  • snimka ekrana (screenshot) filma ili TV-serije u niskoj rezoluciji smije biti postavljen na hrvatsku wikipediju, i dotična slika smije biti upotrijebljena na članku o dotičnom filmu/TV seriji. Također je dozvoljeno koristiti tu sliku i na stranicama glumaca koji glume u dotičnom filmu/TV seriji ukoliko se piše o njihovoj ulozi u dotičnom filmu/TV seriji.

Kad se takve slike postavljaju na hrvatsku wikipediju treba poštivati gornje upute, slika treba imati opis iz koga se vidi razlog uporabe (tj. zadovoljavanje principa pravedne uporabe), licencu i izvor.