Wikipedija:Prijedlozi/Pravila glasovanja za administratore

Izvor: Wikipedija

Svaki od pojedinih prijedloga može postojati neovisno o ostalima. Glasuje se na Wikipedija:Prijedlozi/Pravila glasovanja za administratore/Glasovanje za svaki prijedlog posebno.

Prijedlog uvjeta za predlaganje i glasovanje[uredi kôd]

  1. Kandidat se može predložiti sam ili ga može predložiti netko drugi.
  2. Pravo predlaganja administratora imaju suradnici sa 6 mjeseci rada na Wikipediji i najmanje ukupno 500 promjena u imenskim prostorima Glavni, Predložak i Kategorija.
  3. Kandidat za administratora mora imati 6 mjeseci rada na Wikipediji i najmanje 750 promjena u imenskim prostorima Glavni, Predložak i Kategorija.
  4. Pravo glasa kod izbora za administratora imaju suradnici s 3 mjeseca rada na Wikipediji i najmanje 250 promjena u imenskim prostorima Glavni, Predložak i Kategorija.
  5. Pravo glasa, ograničenje zbog neaktivnosti: pravo glasa kod izbora za admina nemaju suradnici koji tijekom posljednjih 30 dana imaju manje od 25 promjena u imenskim prostorima Glavni, Predložak i Kategorija (staž i broj promjena odnose se na trenutak predlaganja).
    1. Dodatak: Suradnik ima pravo jednom godišnje iskoristiti pravo glasa i ako je u tom trenutku neaktivan, odnosno ako ima 25 promjena u posljednjih 60 dana. U tom slucaju kod glasovanja treba napomenuti da koristi pravo glasovanja na wikiodmoru.
  6. Preporuka je da se kod predlaganja i glasovanja za administratore uzme u obzir način komuniciranja kandidata s ostalim suradnicima i pomaganje novim suradnicima.

Glasuje se ZA ZA ili PROTIV PROTIV ovog dijela prijedloga promjena.

Prijedlog uvjeta za izbor[uredi kôd]

  1. Za izbor za administratora potrebno je imati najmanje 75% glasova ZA, ne računajući neutralne.
  2. Osim toga, potrebno je imati najmanje 20 glasova ZA.

Glasuje se ZA ZA ili PROTIV PROTIV ovog dijela prijedloga promjena.

Prijedlog ograničavanja ponovljenog kandidiranja[uredi kôd]

  1. Broj kandidiranja nije ograničen.
  2. Između prvog neuspjelog i ponovljenog glasovanja moraju proći najmanje 3 mjeseca. Isto vrijedi za pauzu između 2. i 3. glasovanja.
  3. Kod svakog sljedećeg neuspjelog kandidiranja period se udvostručuje (6 mjeseci, 1 godina, 2 godine...)

Glasuje se ZA ZA ili PROTIV PROTIV ovog dijela prijedloga promjena.

Prijedlog za reizbor[uredi kôd]

  1. Dva puta godišnje (1. ožujka i 1. rujna), organizira se reizbor administratora. Svaki administrator kojem je od izbora ili zadnjeg reizbora prošlo više od 2 godine automatski ide na reizbor. Prvi reizbor se provodi 1. ožujka 2011.
  2. Minimalan postotak glasova za uspješan reizbor je 50%.

Glasuje se ZA ZA ili PROTIV PROTIV ovog dijela prijedloga promjena.

Prijedlog za skidanje ovlasti zbog neaktivnosti[uredi kôd]

  1. Ako administrator u zadnja 3 mjeseca ima manje od 50 promjena, bilo koji suradnik ima pravo pozvati suradnika da se izjasni o svojim planovima. Ako nema odgovora u roku od 3 mjeseca, suradniku se skidaju prava.
  2. Ako neaktivan administrator unaprijed najavi wikiodmor (od najviše 6 mjeseci) ili to učini nakon upita, ne skidaju mu se ovlasti u vrijeme najavljenog wikiodmora. Wikiodmor može i produživati, ali ukupno do najviše 6 mjeseci. Nakon toga, ako ostane neaktivan (ako bude imao manje od 50 promjena) dodatnih 3 mjeseca, automatski mu se skidaju ovlasti.
  3. Ako suradnik najavi wikiodmor duži od 6 mjeseci, skidaju mu se ovlasti, a nakon povratka ima pravo tražiti glasovanje za vraćanje ovlasti po pravilima za reizbor (minimalno 50% glasova ZA).

Glasuje se ZA ZA ili PROTIV PROTIV ovog dijela prijedloga promjena.