Prijeđi na sadržaj

Wikipedija:Rješavanje statusa slika/Pravila rada sa slikama

Izvor: Wikipedija

Budite vrlo pažljivi kada šaljete slike zaštićene autorskim pravima, potpuno opišite izvor slike i autorska prava nad slikom na strani za opis iste, i pokušajte da slike budu što je više moguće korisne i upotrebljive.

Ova strana opisuje načela upotrebe slika na Wikipediji, uključujući formate, sadržaj i politiku slanja. Ako imate neko pitanje, idite na stranicu koja je najodređenija za vaše pitanje, da bi dobili što brži odgovor.

Slanje slika[uredi kôd]

Autorska prava se moraju poštovati[uredi kôd]

Svaka slika mora imati oznaku za autorska prava tj. jasno definiran pravni status. Slika koja se pošalje i ne obilježi propisno, briše se poslije tjedan dana.

Slike na Internetu su uglavnom pokrivene autorskim pravima[uredi kôd]

Ako negdje na Internetu vidite neku sliku koja vam se sviđa i za koju mislite da bi vam dobro došla u članku, nemojte odmah požuriti da je skinete i postavite na Wikipediju. Prvo pogledajte naokolo po sajtu i vidite pod kojim je uvjetima slika licencirana - najčešće se na vezama koje se zovu Copyright(s), Policy, Rules ili slično nalazi obavijest o autorskim pravima. Ako ga nigdje nema, po Zakonu o autorskim pravima SAD NEMATE NIKAKVA PRAVA i sliku možete koristiti jedino pod uvjetima poštene upotrebe. Zato takve slike treba izbjegavati, tj. pokušajte naći sliku koja se može poslati pod uvjetima GNU-ov Licence za slobodnu dokumentaciju, neke od prihvatljivih Creative Commons licenci ili koja je u javnom vlasništvu (tj. nije pokrivena autorskim pravima).

Teret označavanja slika je na vama[uredi kôd]

Kada pošaljete sliku na Wikipediju, vi ste joj dužni staviti i oznaku i obrazloženje. Za svaku sliku potrebno je navesti odakle je preuzeta (URL, a ako je skenirana ISBN), kada (datum i vrijeme) i pod kojim uvjetima, a kada se radi o slikama u poštenoj (pravičnoj) upotrebi, i opravdanje za poštenu upotrebu. Ako se slika prenosi sa Wikipedije na drugom jeziku, obavezno je navođenje interwiki poveznice prema toj Wikipediji. Ukoliko sliku ne označite, može je preuzeti neko iz tima koji se bavi slikama, ali tim nema obavezu to učiniti. Ako ste vi autor slike, možete birati hoćete li je staviti u javno vlasništvo ili ćete je licencirati pod uvjetima GNU-ove Licence za slobodnu dokumentaciju ili neke od prihvatljivih Creative Commons licenci, i koristite jedan od odgovarajućih predložaka.

Suradnici koji se ne pridržavaju gornjih pravila će biti sankcionirani[uredi kôd]

Ukoliko se suradnik ne pridržava gornjih pravila, dobija:

  1. prvi put obavijest o pravilima i svojim obavezama
  2. drugi put upozorenje da krši politiku Wikipedije i da mu prijeti „blokiranje slanja“
  3. treći put i nadalje briše se slika u pitanju i svaka slijedeća koju suradnik pošalje, bez rasprave tj. suradnik ima zabranu slanja slika u periodu od godinu dana.

Oznake za autorska prava[uredi kôd]

Predlošci su ekvivalentni onima na Wikipediji na engleskom jeziku (koji su primjenljivi); suradnici ne mogu samostalno izmišljati predloške za licence nad slikama. Međutim, ukoliko je potrebno prenijeti/ažurirati predložak u skladu sa onim na Wikipediji na engleskom jeziku, suradnici to mogu uraditi sami.

Nema osobnih predložaka[uredi kôd]

Pošto postoje opći predlošci kojima se označavaju slike kojima su Wikipedisti ili nad kojima drže autorska prava, nema potrebe za izradom osobnih predložaka tipa {{LICENCA-MOJE_SURADNIČKO_IME}}.