Wikipedija:Skupni predlošci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
OptiYes check.svg Ova stranica navodi uputu Wikipedije na hrvatskome jeziku. Svi bi ju suradnici trebali poštivati.

Skupni predlošci, navigacijski predlošci, ili jednostavno navigacije su okviri s poveznicama na druge tematski vezane članke. Primjeri uključuju hrvatske županije, utrke Formule 1 i knjige Gospodar prstenova. Takvi predlošci posebno su korisni za male ili više-manje dovršene serije članaka; predlošci s velikim brojem poveznica nisu zabranjeni, ali mogu se doimati pretrpanima te čitanje i korištenje njima može biti otežano.

Poveznice na članke u predlošcima trebaju imati neki red, bilo kronološki ili neki drugi. Na primjer, abecedni poredak ne doprinosi kategoriji koja sadrži iste poveznice i stoga ne bi trebao biti korišten.

Uređivanje skupnih predložaka vrši se na centralnom mjestu, na stranici predloška, a ne posebno na svakom članku koji sadrži predložak. Skupni predlošci kategoriziraju se u kategoriju skupni predlošci i njezine potkategorije.

Većina skupnih predloška koristi se funkcijom sakrij-otkrij za smanjivanje prostora kojeg zauzimaju, ali još uvijek postoje i skupni predlošci napravljeni kao obične tablice (radi se na njihovom uklanjanju i ne bi se trebali stvarati novi takvi skupni predlošci).

Svojstva[uredi kôd]

Stil svakog skupnog predloška ovisi o njegovim člancima, kako ih je najbolje intuitivno prezentirati, te o prije utvrđenim običajima.

Skupni predlošci omogućuju navigaciju

 • Cilj nije nagurati poveznice na što je više moguće povezanih članaka u isti prostor. Zapitajte se pomaže li predložak čitatelju u proučavanju povezanih tema? Uzmite kao primjer bilo koja dva članka u predlošku. Bi li čitatelj zaista želio s A nastaviti na B?
 • Trebali bi biti što manji odnosno kraći jer je navigacijska vrijednost velikih predložaka ograničena. U protivnom, isto je proučava li čitatelj neki popis, kategoriju ili predložak slične dužine. Za navigaciju kroz mnogo članaka, podijelite predložak u više manjih predložaka koji obuhvaćaju podteme starog, većeg predloška.
 • Ne bi trebali biti premali. Skupni predlošci s tek nekoliko poveznica lako se mogu zamijeniti s podnaslovom "Vidi također" ili predloškom {{glavni}} u odgovarajućem dijelu članka.

Skupni predlošci omogućuju navigaciju među postojećim člancima

 • Crvene poveznice trebale bi se izbjegavati ako je vjerojatnost da članak bude napisan mala.
 • Tekst koji nije povezan na ništa (nije zaplavljen ili zacrvenjen) trebao bi se izbjegavati.
 • Vanjske poveznice trebale bi biti uključene u odgovarajuće članke, a ne u skupne predloške.

Skupni predlošci omogućuju navigaciju među povezanim člancima

 • Ako pomoću pouzdanih izvora nije utvrđeno da su članci povezani, vjerojatno nije dobra ideja povezivati ih preko predloška.
 • Za složene teme iz znanosti, tehnologije, povijesti, itd., skupni predložak može omogućiti kratki uvod u temu. Na primjer, {{Kvantna mehanika}} povezuje na teme koje pružaju uvid u pozadinu i kontekst potreban za razumijevanje glavnog članka o kvantnoj mehanici. Dok glavni članak već sadrži poveznice na pojedine povezane članke, ti su članci manji i možda neće odmah biti dovedeni u zajednički kontekst.

Skupni predlošci nisu proizvoljno dekorativni

Vidi također: Wikipedija:Stil (ikone)
 • Treba postojati opravdani razlog za odstupanje predloška od standardnih boja i stilova.
 • Postoje dva osnovna načina korištenja:
  • Na desnoj strani članka - na primjer {{Hrvatska povijest}}.
  • Na dnu članka - na primjer {{Zvjezdane staze}}, dizajniran za postavljanje na dnu svakog članka, zajedno s ostalim sličnim predlošcima.

Prednosti[uredi kôd]

Prednosti korištenja skupnih predložaka pred popisivanjem svih poveznica pod podnaslovom "Vidi također" su:

 • smanjenje nereda u dijelu članka iznad "Izvora" i "Vanjskih poveznica",
 • kompaktnost predloška u usporedbi sa standardnim popisom ili tablicom,
 • lakoća održavanja i nadopunjavanja predloška kako se novi članci pišu ili neki stari brišu,
 • mnogim suradnicima oku ugodan izgled,
 • novi članci unutar neke teme odmah dobivaju osnovne poveznice na tematski povezane članke i obrnuto, zbog čega suradnici ne moraju sami skupljati poveznice, a članci ne završavaju među stranicama siročadi.

Alternative[uredi kôd]

U pojedinim slučajevima, postoje alternative koje imaju prednost pred stvaranjem novog skupnog predloška:

 • ako se grupa članaka značajno preklapa s postojećom kategorijom, razmislite o dodavanju poveznice na tu kategoriju pod podnaslovom "Vidi također". Naravno, kako su ti članci vjerojatno već postavljeni u tu kategoriju, možda uopće nema potrebe postavljati dodatnu poveznicu.
 • Za seriju članaka čija je jedina zajednička karakteristika da drže isti položaj ili naslov, kao što su pripadnici kraljevske loze ili vlasnici naslova svjetskih prvaka, pokušajte koristiti {{sukcesija}}. U nekim je slučajevima potrebno koristiti i oba predloška.