Wikipedija:Speedyjev poučak

Izvor: Wikipedija

Tekst poučka[uredi kôd]

    Ako nešto možeš napraviti danas, nemoj. Padat će kiša. Sutra možda neće.
Posljedak prvi: kad admin kaže da će nešto napraviti, on će to sigurno napraviti. Ne moraš ga na to podsjećati svako pola godine.
Posljedak drugi: ne ometaj drugog suradnika (izvorno admina) ako želi nešto napraviti. Možda ima dobru ideju. Ako je ideja loša, ionako će ti doći za 2-3 dana ili 2-3 mjeseca skrušeno i ponizno priznati da je ideja bila katastrofalno loša. Pa ćeš ga zbog toga moći zezati do kraja života. Još jednom: ne ometaj drugog suradnika ako želi nešto napraviti. Neka se sam utopi u svojoj ideji.
Posljedak treći: da bi drugog suradnika mogao valjano ubijati u pojam, nemoj zaboraviti napisati argumentiranu kritiku njegove ideje na Wikipediji. Svejedno je na kojoj stranici. Bitno je da ne zaboraviš gdje si to napisao. Kad je napisano javno, uvijek se na to možeš pozvati.
Posljedak četvrti: Wikipedija je slobodna enciklopedija. Svaka dobra ideja je dobrodošla. Lošim se idejama također radujemo. Ako nisu naše.
Posljedak peti: Poslije svega; Zemlja je ipak ravna ploča.[1]


Povijest poučka[uredi kôd]

TODO

Autorstvo[uredi kôd]

Autori se zahvaljuju iz dubine srca svim suradnicima koji su pomogli jasnijem formuliranju gornjeg poučka. U njega je uložen nebrojen broj sati, izvjestan broj katastrofalno loših ideja i poneka dobra. Navodno.

Ako neki od suradnika misli da je i on suautor ovoga poučka, molimo neka to javi suautorima zajedno s konkretnim primjerom suautorstva, koji će biti vrlo pažljivo proučen.

Izvori[uredi kôd]

  1. Ovo je valjan izvor, pristupljeno 29. velikomešnjaka 2016.