Wikipedija:VRT

Izvor: Wikipedija

VRT (engl. Volunteer Response Team) sustav je obrade zahtjeva i primjedbi koje prima Zaklada Wikimedija kao krovna organizacija Wikimedijinih projekata, u koje spada i Wikipedija.

Pristigla pisma i elektronsku poštu uz pomoć "VRTS" softvera obrađuje tim suradnika dobrovoljaca (eng. Volunteer Response Team System). Ta se pisma tretiraju kao poslovna tajna, a tijekom obrade u njihov sadržaj imaju uvid samo članovi tima. Ne objavljuju se bez odobrenja, nego se čuvaju u VRTS sustavu. Većina VRTS dokumenata vezana je npr. za autorska prava ili odobrenje objavljivanja medijskih i tekstualnih sadržaja.

Skraćenica VRTS često se koristi i kao pokrata za naziv samog volonterskog tima, koji radi koristeći VRTS softver. Zadaća tima odabranih volontera jest rješavanje pravnih i drugih problema, zloupotreba, ali i adekvatno odgovaranje na javne primjedbe i zahtjeve.

Čemu služi VRT?[uredi kôd]

Dobivanje osnovnih informacija[uredi kôd]

↱

Skupina volontera podijeljena je na temelju iskustva i poznavanja tema, tako da se jedan dio pisama dobivenih preko VRT sustava odnosi na pitanja čitatelja u vezi sa sadržajem članaka. Neke inačice Wikipedije (kao npr. Wikipedija na engleskom jeziku) na glavnoj stranici sadrže poveznicu "Kontaktirajte nas". Wikipedijini odgovori mogu se tražiti na gotovo svim njezinim inačicama.

Dobivanje dozvola[uredi kôd]

U mnogim slučajevima urednici traže pomoć od Wikipedije u posredovanju za dobivanje dopusnice neke datoteke u člancima koje pišu. Na primjer, neke slike nisu prikladno licencirane ili nema dovoljno dokaza da ih je poznati autor dao u javno vlasništvo. VRTS tim subjekt je Wikipedije koji provjerava te licencije i brine se oko toga da pismeni zahtjevi Wikipedista budu valjano obrađeni. Zatim se slike i datoteke koje su prošle VRTS provjeru označavaju logotipom i mogu se bez bojazni od povrede prava koristiti na Wikimedijinim projektima. Izvorna se pisma sa zahtjevom i odobrenjem čuvaju u bazi VRTS sustava i mogu se pogledati na pismeni zahtjev.

Vidi još[uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi kôd]