Wikipedija:Vješalica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Feather 150 transparent.png Ovaj esej nije wikipedijsko pravilo ni smjernica, već opisuje problem članaka koji se ne drže teme.

Vješalica je naziv za članak koji se, umjesto vlastitom temom, u znatnoj mjeri bavi i drugom, nepovezanom ili labavo povezanom temom i to na pristran način. U tom smislu osnovna tema članka predstavlja tek "vješalicu" na koju se, po nahođenju njegova autora, dodaju razni "odjevni predmeti".

Vješalice mogu nastati zbog neprimjerena poriva da se preko enciklopedijskog članka indirektno "obračuna" s nekim pojedincem, organizacijom, pojavom ili idejom. Vješalice također mogu nastati manje-više slučajno kada se članak s vremenom počne suviše usredotočivati na samo jedan aspekt teme.

Čak i kada vješalica naoko točno prenosi ono što navode pouzdani izvori, naglasak na sporednim ili sasvim nebitnim informacijama predstavljenim na jednostran način ostavlja kod čitatelja iskrivljenu sliku o temi članka što je u suprotnosti s načelom nepristranoga gledišta. Kada je riječ o životopisima živih osoba, na takve situacije potrebno je odmah reagirati.

Primjeri[uredi]

 • Životopis političara u kojemu se vrlo malo govori o njegovoj političkoj karijeri i drugim biografskim detaljima, ali se opsežno kritizira ili ocrnjuje njegova stranka.
 • Životopis pjevača u kojemu se nakon kratkog odlomka o glazbenoj karijeri nabrajaju:
  • sve njegove javne izjave koje ga prikazuju u lošem svjetlu
  • to da mu je prijatelj ili rođak imao problema sa zakonom
  • to da mu je žena dobila posao preko veze
  • to da je jednom krivo parkirao auto i platio kaznu
  • i tako dalje, popis svega negativnog vezanog s njegovim imenom što se može naći u medijima, ma kako nebitno bilo.

"Ali to je istina!"[uredi]

Suradnici koji se suoče s primjedbom da je članak koji su napisali zapravo vješalica mogu uzvratiti protuargumentom da je sve što u njemu stoji "istina" i da u skladu s time ne postoji problem.

Međutim, da bi sadržaj bio primjeren enciklopediji, nije dovoljno da bude istinit i provjerljiv, već također mora biti:

 • relevantan i u razumnoj mjeri povezan s temom članka
 • opsegom razmjeran svojoj važnosti za temu članka
 • u cjelini uravnotežen, bez jednostrana prikaza, odnosno odabira samo onih činjenica koje temu prikazuju u određenom svjetlu.

U skladu s time istinitost neke tvrdnje nije dovoljan razlog da ona ostane u članku. Inzistiranje isključivo na "istini" – bez obzira na relevantnost, razmjernost i uravnoteženost – nije prihvatljivo u enciklopediji.

Što učiniti s vješalicom?[uredi]

Sadržaj koji se na neprimjeren način udaljava od teme može se:

 • ukloniti iz članka
 • sažeti i prilagoditi u skladu s načelom nepristranoga gledišta
 • uz prilagodbu premjestiti u drugi članak koji mu po temi bolje odgovara.

Također, često je korisno proširiti problematičan članak radi smanjenja neuravnoteženosti u prikazu. Međutim, suradnici koji reagiraju na jednostranost članka ni u kojem slučaju nisu dužni dodavati sadržaj da bi ga uravnotežili. Osim toga, nije primjereno u članku u kojemu se subjekt npr. (pre)opširno opisuje u kritičkom ili negativnom tonu naprosto dodati jednako tako (pre)opširno poglavlje gdje se subjekt pozitivno opisuje ili hvali; takav pristup mahom donosi više štete nego koristi.

Što nije vješalica?[uredi]

Pojedine teme su poznate skoro isključivo po svojim negativnim stranama. U takvim slučajevima nije neprimjereno da se članak većinom ili čak u cijelosti bavi samo jednim aspektom teme ili samo jednim događajem koji je s njom vezan. Iako se takvi članci općenito ne mogu proglasiti vješalicama, i za njih vrijedi načelo nepristranoga gledišta, kao i sva druga enciklopedijska načela.